Prelungirea stării de urgenţă este o decizie cât se poate de raţională în contextul actual iar parlamentarii grupului minorităţilor naţionale votează în favoarea decretului prezidenţial de prelungire a acesteia cu 30 de zile, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, liderul grupului, Varujan Pambuccian.
„Vom susţine prelungirea stării de urgenţă şi o considerăm o decizie cât se poate de raţională în contextul actual. Noi trebuie să înţelegem câteva lucruri pe care le spun aproape obsesiv toţi cei din lumea medicală – că, în condiţiile în care nu există în momentul de faţă o soluţie de tip vaccin sau medicament împotriva acestui virus, care este extrem de contagios, şi pentru care singura soluţie este de cea de mediu – izolarea pe cât posibil, purtarea măştilor şi a mănuşilor -, singura variantă de care putem să mergem în mod raţional este prelungirea stării de urgenţă şi aplicarea ei, pentru că şi asta este o problemă. Ea trebuie aplicată cu foarte mare acuitate, pentru că orice fel de ieşire din izolare şi transmitere intracomunitară nu face altceva decât să prelungească situaţia”, a argumentat parlamentarul.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă este limpede că, după ce două ţări au mers pe ideea cu imunizare în masă, „care s-a dovedit a fi un eşec clar”, altă soluţie nu există decât izolarea.
„Nu cred este bine să prelungim foarte mult perioada în care virusul se poate transmite comunitar, cred că este bine să stăpânim lucrurile astea cât mai bine. Şi atunci, soluţia este prelungirea stării de urgenţă. Până când? Nu ştiu, asta o să ne spună medicii”, a adăugat liderul minorităţilor naţionale din Parlament, atrăgând atenţia că în România există o problemă cu privire la testarea în masă.
Deputatul reaminteşte că, în acelaşi timp, sunt foarte multe discuţii legate de situaţia economică.
„Şi aici am văzut că, în momentul în care există comenzi reale din lumea reală, oamenii respectivi sunt la lucru, virtual sau fizic. Şi Dacia este un exemplu de oameni la lucru fizic, pentru că există comenzi. Să nu uităm că economia noastră este preponderent de lohn. (…) În ceea ce priveşte serviciile, lucrurile sunt foarte delicate. Este de înţeles nervozitatea din HORECA, pentru ei este o lovitură îngrozitoare şi foarte mulţi dintre ei nu vor supravieţui probabil acesteia. Dar asta e situaţia, nu poţi să laşi oamenii, să transmiţi virusul în interiorul comunităţii. (…) În ceea ce priveşte agricultura, lucrurile sunt foarte complicate, pentru că aici lucrul nu trebuie întrerupt, mai ales că suntem în faţa unei perioade îndelungate de secetă. Vor fi ani de secetă. (…) Putem regândi cum producem în agricultură, noi n-am abordat deloc, de exemplu, partea de agricultură urbană în industrială, care ne-ar fi salvat în perioada asta pe anumite verticale agricole. (…) Este limpede că este o oportunitate foarte bună pentru tot ceea ce înseamnă online, şi aici este bine ca România a fost prinsă într-un moment de expansiune”, a explicat liderul minorităţilor naţionale.
Varujan Pambuccian consideră că efectele economice nu trebuie exagerate în sensul rău, să nu fie subestimate, dar, totodată, crede este bine să se înţeleagă faptul că, după această criză, foarte multe lucruri în structura economiei se vor schimba: online-ul va creşte ca pondere, HORECA va trebui sa fie reconstruită – şi aici statul va trebui să intervină şi să sprijine reconstrucţia -, agricultura va trebui pusă pe alte coordonate, analiză care va trebui făcută după încetarea crizei.
„Acum, însă, trebuie să protejăm oamenii şi pentru aceasta, din păcate, în absenţa unui progres în lumea reală, că în laboratoare sunt progrese serioase ale medicinei, biologiei celulare legate de coronavirus, în absenţa unor efecte directe în lumea reală a progreselor care se fac acum în zona ştiinţifică, tehnologică, singura soluţie rămâne cea de mediu – izolare, mască, mănuşi”, a concluzionat deputatul.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile. AGERPRES