Deficitul bugetului general consolidat pentru acest an urcă la 6,7% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat pentru acest an urcă la 6,7% din PIB la prima rectificare bugetară din acest an, în condiţiile în care măsurile adoptate pentru stimularea economiei reprezintă 3% din PIB, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o declaraţie la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, pe cash deficitul se majorează cu 31,9 miliarde de lei.

 

Ministrul Finanţelor a anunţat, de asemenea, că estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică o contracţie a economiei de 1,9% în acest an şi un PIB nominal în scădere la 1.082 miliarde de lei.

„Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obişnuiţi pentru că a fost nevoie de unele măsuri de susţinere a economiei. Pachetul care vine pentru susţinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că şi deficitul se va schimba. Coordonatele macro de la care pornim: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că economia va avea o contracţie de minus 1,9% şi un deflator PIB de 4,9%. Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi un PIB nominal de 1.082 miliarde de lei faţă de 1.120 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem. Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,9 miliarde de lei”, a declarat Florin Cîţu.

El a precizat că, pe sold, veniturile scad cu 19,4 miliarde de lei, fiind estimate încasări mai mici cu 23,2 miliarde de lei din economia internă, dar totodată, fiind aşteptate de la Comisia Europeană, în urma discuţiilor, 3,8 miliarde de lei.

„Vedem o scădere la impozitul pe profit, era de aşteptat. Estimăm (venituri) mai mici cu 2,2 miliarde de lei. La impozitul pe venit estimăm o scădere cu 1,5 miliarde de lei, din TVA estimăm încasări mai mici cu 5,5 miliarde de lei, 5,6 miliarde de lei aproape, din accize – 2,6 miliarde de lei mai mici, din contribuţii de asigurări sociale minus 8,3 miliarde. Aici sunt cele mai importante elemente pe partea de venituri, de unde scad aceste venituri din economie. Este clar că economia privată în acest moment este într-o perioadă de menţinere a capacităţii de producţie şi de aceea avem şi aceste rezultate. Multe din aceste rezultate la impozitul pe venit sau impozitul pe profit vin şi din faptul că au apărut şi foarte multe facilităţi fiscale şi acestea vor fi încasate mai târziu, sau nu vor fi încasate acum”, a explicat ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu 12,5 miliarde de lei. La cheltuielile de personal este prevăzut un plus de 576 milioane de lei, aici fiind inclusă plata stimulentului de risc, în cuantum de 2.500 lei, brut, pe lună pentru medici, personal medico-sanitar, personal paramedical, inclusiv personal auxiliar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu Covid-19, pe perioada stării de urgenţă.

„Cheltuielile de asistenţă socială se majorează cu 6,9 miliarde de lei şi aici este vorba de şomaj tehnic, asigurarea plăţii indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale şi alte cheltuieli ce se fac din acest buget. Se majorează cheltuielile la fondul de rezervă cu 3 miliarde de lei, vom include 3 miliarde de lei în fondul de rezervă. Scopul este simplu: până la următoarea rectificare bugetară, în cazul în care avem nevoie de resurse pentru şomaj tehnic suplimentare, pentru sănătate, pentru autorităţile locale, putem să luam aceşti bani din fondul de rezervă, să nu mai facem o rectificare bugetară.

Bugetul general consolidat pe anul 2020 a fost construit pe un deficit bugetar de 3,6% din PIB. AGERPRES