Primele plăţi pentru şomajul tehnic au fost făcute, din rezervele instituţiilor

Primele plăţi pentru şomajul tehnic au fost făcute, din rezervele instituţiilor, şi aşteptăm rectificarea bugetară pentru a opera toate plăţile celor care ne-au adresat solicitări şi care au trecut prin verificare, întrucât toate actele sunt pregătite, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la debutul şedinţei de Guvern.

Până în prezent, numărul solicitărilor pentru şomaj tehnic este de 562.000.

„O primă parte dintre cei care ne-au adresat solicitarea au şi primit banii în cont, atât beneficiarii sumelor gestionate de Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cât şi cei care au depus cererile la AJOFM-uri. Solicitări la nivelul zilei de astăzi pe tot cuprinsul ţării la toate agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă sunt puţin peste 550.000, practic 562.000. Este vorba despre cererile depuse într-adevăr de companii pentru salariaţii cărora le-au suspendat temporar contractele de muncă, adică i-au înscris în şomaj tehnic. Solicitările care se depun toate prin mijloace electronice sunt depuse de angajator pentru plata aferentă şomajului tehnic al angajaţilor acestora”, a afirmat ministrul.

Întrebată de premierul Ludovic Orban în cât timp avem capacitatea de a face plăţile, Violeta Alexandru i-a răspuns: ” Primele plăţi din rezervele instituţiilor au fost făcute. Aşteptăm rectificarea bugetară”.

 

„Toate documentele sunt la zi procesate, verificate, comunicat cu beneficiarii, pentru că am întâmpinat o serie de probleme în setul de date pe care l-au pus la dispoziţie. Atât angajaţii AJOFM-urilor, cât şi cei ai AJPIS-urilor au comunicat activ în această perioadă cu toţi solicitanţii. Au remediat acolo unde era de remediat, au completat şi suntem pregătiţi. Ce ne lipseşte în acest moment este rectificarea bugetară pentru a opera toate plăţile celor care ne-au adresat solicitări şi care au trecut prin verificare. La Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială sunt un total de 74.000 de solicitări. E vorba despre persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, alţi profesionişti în sensul Codului civil şi, aici, din rezervele AJPIS-urilor şi cu o muncă titanică, pentru că este o activitate cu totul nouă pentru colegii din – şi pentru cei de la AJOFM – dar mai cu seamă pentru cei de la AJPIS-uri şi cu o comunicare asiduă cu beneficiarii s-au făcut deja primele plăţi. Documentele sunt procesate, aşteptăm rectificarea pentru a putea face un volum consistent, pentru că ele sunt pregătite. Toate actele sunt pregătite pentru a da drumul la plăţile suplimentare”, a adăugat ea.

Potrivit şefului de la Muncă, au fost identificate o serie de probleme la documentele depuse, însă acestea au fost remediate printr-o comunicare cu solicitanţii.

„Vreau să subliniez faptul că au fost o serie de probleme în documentele depuse. Sunt probleme care ţin de neînregistrarea anterioară a suspendării temporare a contractului în Revisal. Sunt probleme care vizează un calcul diferit faţă de ceea ce ordonanţa prevedea pentru acordarea şomajului, în sensul de perioada reglementată de decretul domnului preşedinte. Calculele prezentate excedau perioada acoperită de decret. Toate aceste situaţii au fost discutate cu solicitanţii. Vă spuneam că s-a comunicat intens cu aceştia”, i-a spus Violeta Alexandru premierului Orban.

Totodată, ministrul Muncii a propus ca pe lista beneficiarilor de şomaj tehnic să fie incluse şi alte categorii afectate de criza de coronavirus, dar şi prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru aceste noi categorii.

„Vă voi propune să completăm lista beneficiarilor cu alte categorii despre care avem informaţii că sunt afectate, respectiv să prelungim termenul până la care pot depune solicitările noile categorii pe care vi le voi propune. Ne menţinem termenul de doar câteva zile de efectuare a plăţii şi ca atare nu afectăm termenul în care noi ne obligăm să facem plata, ci doar extindem perioada în care solicitanţii pot depune cereri”, a precizat ea. AGERPRES