Vicepremierul pentru Reintegrare s-a documentat la fața locului cu problemele locuitorilor de pe platoul Cocieri, raionul Dubăsari
Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a vizitat marți localitățile Molovata Nouă și Cocieri din raionul Dubăsari pentru a se documenta la fața locului asupra situației curente și problemelor cu care se confruntă locuitorii acestora. Cristina Lesnic a fost însoțită de Consilierul la nivel înalt al UE, Kalman Mizsei, reprezentantul Cancelariei de Stat în teritoriu, Vlad Izman și președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
Oficialul a revăzut cum funcționează Întreprinderea de Stat „Bacul Molovata”, care asigură legătura dintre localitățile Molovata de pe malul drept și Molovata Nouă, Cocieri și Corjova, situate pe malul stâng al Nistrului, dar subordonate autorităților constituționale. Cristina Lesnic a solicitat administratorului întreprinderii să examineze posibilitatea efectuării, în orele de vârf, a mai multor curse ale feribotului, dacă permit condițiile meteo și capacitatea ambarcațiunii, în ideea asigurării siguranței.
„Sunt recunoscătoare că datorită cetățenilor din localitate, organizațiilor neguvernamentale, agenților economici care ne-au sesizat, dar și angajaților acestei întreprinderi, care transportă zilnic locuitorii mai multor sate și le asigură legătura cu restul țării, putem face mai multe lucruri bune. Am fost informată, totuși, că din cauza capacității limitate a ambarcațiunii, au existat situații când oamenii nu au reușit să ajungă acasă, fie datorită condițiilor meteo nefavorabile, fie datorită altor motive obiective. De aceea, consider foarte important ca întreprinderea de stat să facă tot posibilul pentru a asigura circulația cetățenilor și agenților economici în siguranță, să fie plasată informație utilă celor interesați, revizuit, după caz, programul de lucru în orele de vârf sau identificate alte soluții comune”, a declarat viceprim-ministrul Cristina Lesnic.
De asemenea, oficialul a cerut să fie respectate cerințele epidemiologice, cum ar fi izolarea în interiorul autoturismelor a persoanelor ce traversează Nistrul cu bacul, și informarea cetățenilor privind regulile de siguranță epidemiologică pe durata stării de urgență.
La Molovata Nouă, viceprim-ministrul Cristina Lesnic a purtat discuții în aer liber cu primarul din localitate, Oleg Gazea, interesându-se de situația celor doi angajați de la Centrul de medicină de urgență, reținuți și ulterior eliberați de așa-numita miliție transnistreană, situația curentă în localitate, accesul populației la servicii medicale, circulația persoanelor, alte aspecte de conlucrare.
Cristina Lesnic a vizitat și sediul nou al primăriei Cocieri, farmacia din localitate, care până nu demult era nefuncțională, dar a fost renovată cu sprijinul Biroului politici de reintegrare, Centrul medicilor de familie din Cocieri, unde activează un singur medic de familie, iar alții din cauza autorităților de facto nu se pot deplasa la serviciu. Vicepremierul a fost informată că Centrul medicilor de familie are în evidență pentru deservire aproximativ 6 000 de cetățeni moldoveni, o parte dintre ei fiind domiciliați în stânga Nistrului. Cristina Lesnic în comun cu Consilierul de Nivel Înalt al UE le-a comunicat despre opțiunile posibile pentru depășirea situației, iar administrația publică locală urmează să discute cu medicii vizați.
Totodată, viceprim-ministrul pentru Reintegrare s-a documentat la fața locului cu posturile de control și instalațiile de restricționare a circulației ilegale dintre Cocieri si Corjova, precum și cu postul mobil ilegal de lângă terenurile agricole ale fermierilor mici din localitate, întâlnindu-se și cu unul dintre fermieri proprietar al terenurilor agricole.
Vizita s-a desfășurat într-o atmosferă constructivă de lucru, orientată spre soluționarea dificultăților curente.
Reamintim că la nici o lună de mandat, pe durata stării de urgență, viceprim-ministrul Cristina Lesnic a efectuat deja patru vizite în teritoriu, pentru a fi alături de oameni și pentru a sprijini eforturile acestora. Acest lucru a fost posibil datorită mecanismului operativ de interacțiune zilnică dintre echipa Biroului politici de reintegrare și autoritățile publice locale din zona de competență. Cristina Lesnic a mulțumit pentru deschidere și pentru informarea Biroului politici de reintegrare despre situația din Zona de Securitate.