ALDE cere Guvernului să retragă solicitarea adresată Consiliului Europei de activare a articolului 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, a anunţat, joi, în plenul comun al Parlamentului, preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu.
El a susţinut că decretul de prelungire a stării de urgenţă nu răspunde necesităţilor „reale” ale oamenilor, motiv pentru care votul parlamentarilor ALDE este împotrivă.
„Prin urmare, parlamentarii ALDE vor vota contra prelungirii stării de urgenţă, pentru că acest decret nu răspunde nici aşteptărilor şi nici necesităţilor reale ale oamenilor, ale economiei, fie ca vorbim de plan medical, sanitar, fie că vorbim de cel social sau economic”, a spus Tăriceanu.
Potrivit senatorului ALDE, „actuala stare de urgenţă instituie o discriminare inacceptabilă şi aş spune mai mult de atât, umilitoare, degradantă, pentru persoanele cu vârstă de peste 65 ani, care sunt considerate practic persoane imature, incapabile să-şi asigure propriile măsuri de protecţie medicală, sanitară, în faţa epidemiei de coronavirus”.
„Şi acest lucru cred că este unic în toată Europa. Sigur că grija pentru cei în vârstă este una firească, dar ea nu trebuie să se manifeste în acest fel”, a explicat Tăriceanu.
Fostul preşedinte al Senatului a amintit că, pe 17 martie, reprezentantul permanent al României pe lângă Consiliul Europei a solicitat, în numele Guvernului, activarea articolului 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, procedură care permite luarea de măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie.
„Având în vedere că Guvernul nu a indicat ce drepturi anume urmează a fi afectate, se înţelege că solicitarea priveşte ansamblul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Şi, după cum ştiţi, niciun alt Guvern parte a Convenţiei nu a făcut vreodată o asemenea solicitare în care să nu fie precizate drepturile al căror exerciţiu urmează să-l suspende. Caracterul abuziv al acestei solicitări este întărit şi de faptul că aceasta a fost înaintată la o zi după emiterea decretului prezidenţial din 16 martie privind instituirea stării de urgenţă şi cu două zile înainte ca Parlamentul să aprobe prin vot, pe 19 martie, decretul în cauză şi intrarea în vigoare a stării de urgenţă”, a arătat Tăriceanu.
Tăriceanu susţine că „niciun alt Guvern al României nu a iniţiat în ultimii 30 de ani un astfel de demers care să desconsidere în asemenea măsură rolul Parlamentului”.
„Parlamentul României este deopotrivă şi unică autoritate legislativă a ţării şi organul reprezentativ suprem al naţiunii. (…) Nici preşedintele României şi nici Guvernul nu pot exercita atribuţii legislative fără delegarea sau încuviinţarea Parlamentului şi nici nu pot acţiona în forurile internaţionale în numele României fără aprobarea prealabilă a Parlamentului. Aşadar, Parlamentul nu poate rămâne indiferent la derapajele acestea autoritare, iliberale şi anti-europene ale actualei puteri executive. După cum ştiţi, facem parte dintr-un grup deloc onorant de ţări care au făcut un demers similar – alte 3 ţări numai, membre ale Convenţiei Europene. Aşadar, nu asistăm doar la o asumare abuzivă de competenţe şi atribuţii prin care Preşedintele şi Guvernul înţeleg să ocolească Parlamentul şi să funcţioneze în afara controlului parlamentar prevăzut în Constituţie. Ne aflăm, de fapt, în faţa unei încercări deliberate şi explicite de suspendare de către Guvern a exerciţiului drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi a democraţiei parlamentare”, a adăugat Tăriceanu.
Parlamentul a adoptat, joi, hotărârea privind încuviinţarea prelungirii măsurii stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, care cuprinde şi obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate. AGERPRES