PSD apreciază drept „incalificabile” acuzaţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la majoritatea parlamentară

PSD apreciază drept „incalificabile” acuzaţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la majoritatea parlamentară care a aprobat prelungirea stării de urgenţă „în condiţiile respectării drepturilor omului, a Constituţiei, a transparenţei faţă de cetăţeni”.

„Preşedintele Iohannis a fost ales ca să îi slujească pe cetăţeni, nu ca să acopere hoţiile Guvernului său. PSD apreciază drept incalificabile acuzaţiile exprimate de preşedintele Iohannis cu privire la majoritatea parlamentară care a aprobat prelungirea stării de urgenţă în condiţiile respectării drepturilor omului, a Constituţiei, a transparenţei faţă de cetăţeni. Toate partidele politice, cu excepţia PNL, au criticat Guvernul pentru modul haotic în care a gestionat criza generată de pandemia de coronavirus. Preşedintele este supărat că Parlamentul doreşte ordine în toate aceste ordonanţe militare, emise la miez de noapte şi care se bat cap în cap. Preşedintele este supărat că Parlamentul, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, doreşte transparenţa comunicărilor privind situaţia exactă şi în timp real a evoluţiei COVID-19 pe teritoriul ţării. De ce? Nu este normal ca toţi românii să ştie aceste lucruri?”, spun social-democraţii într-un comunicat de presă remis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, preşedintele nu a explicat de ce este supărat că Parlamentul a obligat Guvernul să prezinte informaţii cu privire la achiziţiile de materiale sanitare care se fac în această perioadă.

„Este ceva de ascuns în legătură cu aceste achiziţii? Este ceva ce preşedintele Iohannis nu doreşte să se afle despre achiziţiile făcute de Guvern? PSD îi atrage atenţia preşedintelui Klaus Iohannis să nu confunde ‘responsabilizarea’ cu ‘împovărarea’. A cere Guvernului să fie transparent, să informeze corect populaţia şi să fie atent cu banul public nu înseamnă ‘împovărare’, ci ‘responsabilizare’ faţă de cetăţenii români. Doar în dictatură, transparenţa şi informarea cetăţenilor cu privire la cheltuielile publice reprezintă o ‘împovărare’ pentru decidenţi”, menţionează PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, faptul că majoritatea parlamentară a votat mai multe măsuri în contextul decretului privind prelungirea stării de urgenţă, afirmând că ”este complet imoral să se pună pe umerii generaţiei tinere factura de mâine a unor măsuri aberante promovate de nişte iresponsabili”.

Potrivit preşedintelui, actuala criză este gestionată de un Guvern care „ţine cont de sfaturile specialiştilor, care îi lasă pe profesionişti să îşi facă meseria şi urmează îndeaproape recomandările lor”.

„Este inacceptabil şi revoltător să îi vedem dând lecţii astăzi pe cei care au lăsat spitalele fără resurse, care au gonit oameni competenţi din ţară, care au distrus sistematic întregi sisteme de servicii publice. Cum poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul întrebării necesitatea stării de urgenţă sau care condiţionează votul în Parlament – absolut obligatoriu de altfel pentru ca decretul să producă efecte – condiţionează votul de adoptarea unor măsuri imposibil de implementat?”, a afirmat şeful statului.

Iohannis a punctat că politicienii pot să „ajute cu sfaturi, idei, implicare sau soluţii constructive, dar nu pot să instige, să fie populişti şi să îndemne la nerespectarea măsurilor menite să protejeze sănătatea şi viaţa cetăţenilor”. AGERPRES