În sistemul penitenciar nu se înregistrează cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2

Administraţia Naţională a Penitenciarelor informează sâmbătă că, până la acest moment, în sistemul penitenciar nu se înregistrează cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate.

„În ceea ce priveşte priveşte personalul angajat, vă comunicăm faptul că sistemul penitenciar raportează un singur caz confirmat pozitiv, la Penitenciarul Spital Dej (situaţie comunicată public în data de 08.04.2020, de autorităţile competente). Ca urmare a derulării anchetei epidemiologice, testele efectuate celorlalţi angajaţi ai unităţii au relevat rezultate negative. În continuare, întreg personalul unităţilor subordonate beneficiază de echipamente de protecţie şi materiale igienico-sanitare, şi aplică metodologia de prevenţie stabilită la nivel de sistem”, precizează ANP, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, în contextul sărbătorilor pascale, prin raportare la constrângerile situaţiei epidemiologice, ANP aplică şi susţine măsurile de menţinere a legăturii persoanelor custodiate cu mediul de suport, prin utilizarea, la nivel maxim, a posibilităţilor de comunicare la distanţă (suplimentarea dreptului la comunicări online, majorarea duratei şi numărului de convorbiri telefonice) şi de informare (prelungirea intervalului de difuzare a semnalului TV).

De asemenea, în vederea respectării demnităţii umane, administraţiile locurilor de deţinere facilitează transmiterea slujbelor religioase, atât prin valorificarea infrastructurii disponibile la nivelul unităţilor subordonate (înregistrarea şi difuzarea acestora prin studiourile TV cu circuit închis/ staţiile de radio-amplificare), cât şi prin extinderea posibilităţilor de a urmări transmisiunile din grila programelor de televiziune recepţionate, se arată în comunicatul citat. AGERPRES/