DIN PROSTIE, DAR ȘI DIN INCOMPETENȚĂ

Klaus Werner Iohannis își trădează încă o dată nimicnicia. Altfel nu poate fi decât cel care este. El și guvernul lui, cei care au reușit să treacă țara prin criză, comparativ cu Italia, SUA, Spania, chiar dacă în această comparație România joacă rolul unui adversar din liga județeană, în timp ce țările supuse comparație fac parte din Prima Ligă. Jocul pe care îl face Klaus Werner Iohannis pentru a justifica performanțele lui și ale guvernului său, fără a lăsa îngropată securea războiului cu dușmanii lor politici, metaforizați în sintagma Ciuma Roșie. Scena politică se pregătește să iasă din hibernare. Președintele este din ce în ce mai presat de răbufnirile social-democraților să ațâțe fiara cu o jordie plimbată printre gard. Pe lângă laudele lipsite de temei” Președintele nu ezită să muște prin minciună și dezinformare realitatea, făcându-se că nu a invocat experimentul francez cu școlile deschise experimental și nici măcar pierderea unui timp prețios în debutul declanșării pandemiei Covid-19. Atunci liberalii și președintele Klaus Werner Iohannis au fost preocupați cu declanșarea alegerilor anticipate, pentru ca astăzi, evident, vina să o poarte fosta guvernare, care nu s-a îngrijit de asigurarea stocurilor cu materiale specifice de protecție pentru o epidemie care încă nu se anunțase, decât la nivelul Chinei, la finalul lunii decembrie 2019. Din nou vinovații sunt alții și nu cei care nu recunosc și nu-și asumă bâlbâielile totuși firești unei situații greu de anticipat și, iată, greu de stăpânit.
De fapt cred că se greșește, în principal, prin modul de justificare a unor realități care, în condițiile stării de urgență nu ar trebui explicate prin dezvinovățire, ci mai mult prin mea culpa pe care guvernații ar trebui să și-o facă acolo unde au greșit, fie prin omisiune, fie chiar prin ”țepele” pe care le-au luat sau încurajat la procurarea măștilor, mănușilor combinezoanelor medicale. ”La umbra pandemiei sunt imaginate o serie de tunuri financiare”.
”Lauda de sine nu miroase a bine”, atunci când Klaus Werner Iohannis încearcă să adune în curtea palatelor Cotroceni și Victoria toți laurii victoriei, chiar dacă pe fond greul a fost dus de administrațiile locale, singurele puse să deconteze toate cheltuielile impuse de starea de urgență, ce s-a întins pe 60 de zile, cheltuielile cu izolații instituționalizați, carantinații, spitalizații. Acest adevăr este apreciat doar în zona celui care dispune și nu a celui care duce la îndeplinire ordinul militar.
Conferința de presă susținută de președintele Klaus Werner Iohannis a fost de fapt o trimitere în ariergardă a unui detașament de prăștieri, pentru a intimida orice încercare a opoziției de a-și calibra armamentul cu care dorește să iasă din nou la atac pe teritoriul politicii dâmbovițene, fără a se uita că anul aceste vor avea loc două rânduri de alegeri.
Klaus Iohannis îi consideră răspunzători pe social-democrați de lipsa rezervelor strategice de care avea nevoie România la începutul epidemiei de coronavirus. În plus, îi acuză că, prin comportamentul populist de care dau dovadă în plină epidemie de coronavirus, compromit viitorul generațiilor care vor veni.
„Nu toți politicienii au fost de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei, de partea care se ocupă de români. Avem un contraexemplu mare cât Casa Poporului. Contraexemplul este Parlamentul și modul în care unele partide și unii lideri au înțeles și înțeleg să folosească această nenorocire pentru câștigul lor electoral în această perioadă critică.
În Parlament, fie că s-a lucrat în sistem video sau la distanță, fie că s-au adunat unii, am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil instrumentat de aceeași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament destul de nociv și cert demagogic. Oamenii care au lăsat România fără bani.
Banii românilor au fost risipiți de guvernele pesediste, în loc să fie investiți acolo unde aduceau un câștig pentru toată țara. Este trist ca după ani și ani de guverne pesediste să ne găsim în situația în care să facem față unei epidemii groaznice cu visteria aproape goală, fără rezerve și tot aceeași pesediști să strige în Parlament că Guvernul și președintele nu fac ce trebuie! Este ceva jalnic”, a afirmat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă de marți de la Palatul Cotroceni.
„Din grija PSD nu am avut nimic: ZERO. Sunt oameni care acum dau lecţii tuturor dar uita ca ei sunt cei care au golit vistieria țării. Au guvernat prost. Au avut grijă ca stocurile de rezerve strategice sa fie zero, legislaţia nu a fost actualizata, au avut mare grija sa actualizeze legislaţia pe insula respectiva (insula Belina – n.red.)”, a mai declarat șeful statului.
Acesta a mai adăugat că legislaţia secundara privind situația în care se prelungește sau nu starea de urgenta este aproape finalizata, pentru a nu ajunge din nou in situaţia provocată de nonsensurile guvernărilor social-democrate.
„Am vrut sa nu fim in stare de stres ca la începutul epidemiei, din cauza PSD n-au fost bani rezerve, acum sa avem deja rezervele existente iar pana in toamna sa avem rezerve semnificative pana va veni al doilea val sau alta boala”, a mai spus Iohannis.
Despre inițiativele legislative depuse și votate recent de majoritatea PSD, Iohannis le-a catalogat drept „populiste” și imposibil de aplicat.
„În plus, vin aproape zilnic cu inițiative care mai de care mai populiste. Vor să ofere tot, că, nu-i așa, nu dau de la ei. Măsuri populiste care este imposibil să fie puse în practică de cineva. Aceștia sunt politicienii care se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile doar pentru a câștiga capital electoral. Este ceva jalnic.
Au fost o serie de gesturi iresponsabile în Parlament, transformate în acte normative care apasă asupra bugetului public care și așa este sub un stres enorm, fiindcă din cauza epidemiei avem probleme economice mari.
Putem să gestionăm economia României, dar în niciun caz nu se poate, așa, cu gesturi populiste. Dăm la toată lumea. Ok. De unde să dăm? Putem să dăm doar atât cât este. Acești politicieni n-au învățat nimic din greșelile trecutului. Ei compromit prin acest comportament populist, demagogic, viitorul generațiilor de români care vor veni după noi. Eu nu voi tolera așa ceva”, a mai spus Klaus Iohannis.
Și, toate aceste zbateri, inoculate cu ura de cea mai bună calitate, vin să completeze și să amplifice tot ceea ce Klaus Werner Iohannis încearcă să pună în cârca social-democraților. Ceea ce este paradoxal, în tot acest haloimăs, ține în primul rând de măsurile de protecție pe care ambele tabere cred că le pot invoca, în lupta lor politică, ignorând din prostie, dar și din incompetență, ceea ce are nevoie țara la această oră, în aceste condiții impuse de pandemia noului coronavirus.
ADI CRISTI