Prim-ministrul Ion Chicu a condus miercuri ședința Guvernului

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a condus miercuri ședința Guvernului. Pe agendă au fost incluse 8 subiecte, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În debutul ședinței Ion Chicu a vorbit despre seceta hidrologică care afectează gospodăriile agricole. MADRM a inițiat un proces de evaluare a stării semănăturilor pentru a putea prioritiza problemele și aplica soluții pertinente. Guvernul va susține întreprinderile agricole cu un set de instrumente, printre care subvenționarea dobânzilor la credite. Republica Moldova dispune de rezerve alimentare suficiente.

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a prezentat pentru aprobare Programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul 2020. Programul presupune finanţarea a 42 proiecte de dezvoltare şi modernizare tehnico-materială a instituţiilor educaţionale, de întreţinere a clădirilor şi apeductelor, de iluminare în localităţile din Zona de Securitate, precum şi altor activităţi care contribuie la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ministrul Ion Perju a prezentat pentru aprobare proiectul referitor la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în vederea implementării proiectului „Crearea unui mediu de politici favorabil pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru atingerea neutralității degradării solurilor în Moldova”. Scopul proiectului este de a contribui la oprirea fenomenului de eroziune a solului în două regiuni, Orhei și Rezina și de a sprijini aplicarea practicilor inovatoare de agricultură inteligentă prietenoase cu mediul și gestionarea durabilă. Proiectul oferă un grant de 1,66 de milioane de dolari SUA.

Secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi a prezentat proiectul de modificare a procedurii de numire a directorilor adjuncți ai instituțiilor publice, care vor fi numiți și eliberați din funcție de către fondator. Obiectivul proiectului este de a fortifica competența administrativă și de a spori eficiența activității instituțiilor publice. În structurile organizatorice a două instituții publice au fost introduse câte o unitate de director adjunct.