Consiliul Naţional al Elevilor „trage un semnal de alarmă” privind promisiunile ministrului Monica Anisie

Consiliul Naţional al Elevilor „trage un semnal de alarmă” privind promisiunile ministrului Monica Anisie, „care reprezintă, la momentul actual, doar exerciţii de imagine, în lipsa unor strategii fundamentate”.

„Încă de la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie şi-a asumat politic o serie de măsuri cheie în domeniul educaţiei, cele mai multe dintre ele având următoarea formă: de la toamnă. (…) Iată, aşadar, că elevilor din mediile dezavantajate le sunt promise tablete pentru accesarea resurselor de învăţare online, în acelaşi spirit în care le era promisă posibilitatea de a călători gratuit, pe orice mijloc de transport, în baza carnetului de elev”, se arată într-un comunicat de presă al CNE.

Potrivit CNE, ministrul Educaţiei şi Cercetării „trebuie să conştientizeze” rata abandonului şcolar în România, dar şi sutele de mii de copii care trăiesc la limita subzistenţei.

„O promisiune încă neonorată a doamnei ministru este transportul gratuit pentru elevi, reprezentanţii elevilor orientându-şi eforturile către rezolvarea acestei probleme – elevii nu îşi primesc decontul integral şi nu au parte de reduceri pentru mijloacele utilizate pentru a face naveta”, susţine CNE.

Conform Consiliului Naţional al Elevilor, primul pas pentru rezolvarea problemei este abrogarea celor două hotărâri de Guvern care periclitează transportul elevilor – HG 309/1996 şi HG 863/2016.

„Atât timp cât aceste acte normative sunt în vigoare, elevii nu vor avea transportul subvenţionat. Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, la data de 25 martie, o adresă prin care solicita abrogarea acestor acte normative, însă, la peste o lună de la data comunicării, nevoile elevilor au rămas blocate în sertarul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. (…) Elevii au nevoie de acţiuni, nu de promisiuni, pentru un sistem educaţional care să ofere dreptul nemijlocit la învăţătură, aşa cum prevede Constituţia României”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citată de comunicatul de presă. AGERPRES