USR cere Guvernului să desfiinţeze „de urgenţă” Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie

Uniunea Salvaţi România cere Guvernului să desfiinţeze „de urgenţă” Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), în condiţiile în care plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să ia în discuţie declanşarea concursului pentru şefia SIIJ.

„În loc să susţină desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, unii sunt preocupaţi să impună mai repede noi şefi acolo. Îi solicit premierului Ludovic Orban să se ţină de cuvânt şi să desfiinţeze această secţie prin ordonanţă de urgenţă. Tema a fost arhidezbătută în spaţiul public, nu ia prin surprindere pe nimeni. Este clar că punerea în acord a legislaţiei noastre cu recomandările GRECO, avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările din cadrul MCV reprezintă o urgenţă. Această secţie odioasă, concepută de Liviu Dragnea, trebuie desfiinţată imediat, nu întărită”, a declarat deputatul Stelian Ion, conform unui comunicat al USR transmis luni.

Uniunea menţionează că se împlinesc şase luni de la primul vot de învestitură a Guvernului PNL, dar şi că „trenează finalizarea” proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ. În aceste condiţii, USR pledează pentru desfiinţarea Secţiei speciale prin ordonanţă de urgenţă.

„Juridic vorbind, referendumul pe Justiţie din 2019 a fost unul consultativ, iar spiritul său a fost acela de a sprijini Justiţia, nu de a asista la distrugerea ei. De altfel, precedentul a fost creat atunci când Guvernul a modificat Codul penal prin ordonanţă de urgenţă (OUG nr. 28/2020), deşi asta ar fi contravenit literei referendumului prezidenţial, dar nu şi spiritului său. Aşadar, curaj, domnule ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, curaj, domnule premier! Desfiinţaţi odată Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie!”, adaugă deputatul.

USR menţionează că se raliază poziţiei formulate de Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie”, potrivit căreia organizarea de către CSM de noi concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie din cadrul SIIJ „nu poate fi, sub nicio formă, o soluţie adecvată”.

Potrivit Uniunii, desfiinţarea SIIJ „nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma” rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.

„Aceste rezultate, aşa cum reies ele din Raportul de activitate al Ministerului Public pe anul 2019, demonstrează cât de mincinos e discursul cu ‘Justiţia este coruptă’ şi proporţiile eşecului SIIJ”, se arată în comunicat.

Uniunea Salvaţi România reaminteşte că primul punct din acordul politic semnat cu PNL a angajat Guvernul Orban să implementeze recomandările MCV şi să pună în acord legile Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

„Încă o amânare a desfiinţării SIIJ nu este acceptabilă. Justiţia trebuie repusă urgent pe făgaşul ei normal şi dacă Parlamentul, condus încă de PSD, nu poate face acest lucru, este de datoria Guvernului PNL să o facă”, apreciază sursa citată. AGERPRES