FeaturedParatrasnet

VALORILE DEMOCRAȚIEI SUNT ACTIVE

A trecut, precum un vis greu de imaginat, și 1 Mai Muncitoresc, model 2020!. Nu un alt 1 Mai, ci pur și simplu acel 1 Mai despre care nu am mai vorbit, dar pe care l-am trăit la maxim. Între amendă usturătoare și rețineri la limita reflexului, izolări în apartamente sau în aducerile aminte ale petrecerilor de acum un an. Am ieșit la iarbă verde, la o bere și un mic, pentru a sărbători prin muncă ziua internațională a celor care muncesc. Ideea cu ieșitul la iarba verde de acasă a fost singura retragere în realitatea imediată ce nu a putut fi supusă amenzii usturătoare, echivalentul a zece salarii minime pe economie. Cu alte cuvinte, mai descifrate, se poate vorbi despre câștigul unui muncitor plătit cu salariul minim pe economie timp de un an. Aceasta înseamnă plata celor 20.000 de lei, dacă mai ținem minte că salariul minim se ridică la 2030 de lei/lună. Chiar dacă amenzile puse pe seama ordonanţelor militare în sine sunt binevenite, pentru cei care sunt recalcitranţi la ceea ce prevede legea, încercând ținerea societății în hățuri, exagerările și arătarea mușchilor, ca un simplu exercițiu de impunere a polițistului constatator, nu fac altceva decât să trimită în ridicol ordinea și disciplina din comunitate.
Fără nici un compromis vizibil guvernanții sunt în continuare pregătiți să sacrifice procentele liberalilor, doar ca să reușească să țină în frâu pandemia pe malurile Dâmboviței. Acest compromis conștient este unul care va reuși în final. În caz de victorie să fim pregătiți ca eroii salvatori ai națiunii să fie chemați la rampă în aplauzele supraviețuitorilor,. Dacă vom fi din nou învinuiți și ridiculizați avem pregătit și vinovatul, gata rumenit la cuptor de revolta noastră mocnită și adăugată cu fiecare raportare, iată timp de două stări de urgență, a câte 15 zile fiecare, fără a neglija și varinata declarării a celei de a treia stări de urgenţele, după după 15 mai 2020.
”Suntem oameni și putem greșii” vine astăzi să se instituie sub formă de scuză, dar și de greșeală supusă iertării, chiar dacă în spatele acesteia stau cei aproape 800 de morți, executați sub semnul Covid-19.
Începem să privim la orizont esența conflictelor politice și sociale, la care trebuie să adăugăm și victimele produse în direct de Covid-19.
Ceea ce se vede din exterior este de fapt imaginea antagonică a binelui reclamat, folosit în chip de mândrie, de mărețe realizări, chiar dacă imaginea neprihănitei are chip de hoașcă sau de posto-crație, după analiza filosofului Andrei Marga, cel care, culmea, din Clujul lui Emil Boc, a reușit o analiză tăioasă, demolatoare la nivelul lipsei de performanțe a liberalilor și implicit a lui Klaus Werner Iohannis.
După ce președintele nostru ne-a încercat speranța ridicării stării de urgenţă pe 15 mai 2020, iată că ultimele date din teritoriu ne îndepărtează de o astfel de perspectivă, motivându-și opţiunea cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru, cum ar fi atitudinea Franţei care și-a prelungit revenirea la normalitatea controlată după 24 iunie 2020.
Noi suntem încă în analiză, supuși încă ordonanţei militare care ar trebui să expire pe 15 mai. După care, încotro, domnilor guvernați, care ne mai este calea cea dreaptă pe care nu veți ezita să ne mânați?
„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populaţiei astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat” spune Ionel Dancă, într-o intervenție la o televiziune de ştiri.”Situaţia rămâne în continuare riscantă. Răbdarea românilor care s-a dovedit una generoasă în raport cu recomandările autorităţilor (…) sigur că această răbdare are şi ea limitele ei. Am încercat în ultima perioadă să enunţăm diverse scenarii pentru a da o speranţă românilor că situaţia va putea fi depăşită în curând şi vom putea gradual să revenim la un ritm de viaţă normal.
Dar acest lucru depinde nu neapărat de autorităţi, cât de evoluţia infecţiilor, ori în ultimele zile vedem că, în ciuda tuturor recomandărilor, poate şi pe fondul unei relaxări anticipate, grăbite, a populaţiei, au apărut noi cazuri şi noi focare. De aceea trebuie să fim în continuare vigilenţi. Din păcate, nu putem să ne grăbim numai din  perspectiva răbdării populaţiei să ne grăbim să adoptăm măsuri care ne-ar putea întoarce în situaţia de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen” a adăugat șeful Cancelariei prim-ministrului.”
L-am lăsat pe Ionel Dancă să debiteze tot ce a avut de spus, doar pentru a-l întreba dacă românii au avut răbdare, fiind ascultători, acum când este pe punctul de a fi ratată scoaterea țării din starea de urgență, de ce nimeni nu-și asumă asumați această vizibilă greșeală a prosto-crației, lăsând pe alții mai ”deștepți” să se exprime salvându-ne în cele din urmă, intrând în rândul țărilor pentru care valorile democraţiei sunt active.
ADI CRISTI

Related Articles

Back to top button