Bogdan Gheorghiu a anunţat marţi că Muzeul Naţional Brătianu, de la Ştefăneşti, Argeş, va fi deschis publicului după data de 20 mai

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat marţi că Muzeul Naţional Brătianu, de la Ştefăneşti, Argeş, va fi deschis publicului după data de 20 mai.

„Practic, s-a aşteptat adoptarea, pe 30 aprilie, a Hotărârii de Guvern prin care imobilul a trecut din administrarea Ministerului Culturii în administrarea instituţiei muzeale de la Ştefăneşti. Se lucrează intens. Avem componenta de amenajare a interioarelor şi a spaţiilor exterioare şi după aceea implementarea patrimoniului şi realizarea circuitului muzeal. Sperăm ca acest muzeu, după data de 20 mai, să fie deschis publicului. Noi sperăm să fie cât mai aproape de această dată”, a declarat Gheorghiu pentru AGERPRES.

El a precizat că Muzeul Brătianu, „prin forma şi arhitectura sa, permite redarea unui circuit muzeal care să respecte normele epidemiologice impuse pentru evitarea oricărui risc de contaminare”.

În contextul anunţării de către preşedintele Klaus Iohannis a deschiderii muzeelor pe data de 15 mai, Bogdan Gheorghiu a transmis managerilor acestor instituţii prudenţă în luarea deciziei de reluare a activităţii.

„Să-şi analizeze foarte bine spaţiul în care le funcţionează instituţia, să se consulte cu specialişti din domeniul sanitar-epidemiologic şi să ia o decizie foarte înţeleaptă în momentul în care care solicită redeschiderea muzeului. Până la urmă este o asumare, iar în momentul în care îţi asumi un astfel de lucru, trebuie să fii sigur că ai luat decizia corectă. Muzee de tipul Muzeul Naţional de Artă al României, Antipa şi alte astfel de instituţii cu spaţii generoase vor putea cel mai probabil implementa astfel de sisteme de siguranţă din punct de vedere sanitar şi epidemiologic. Ca să nu mai spun de Muzeul Satului, care este unul în aer liber. Dar, unde spaţiile sunt la limită, ca să zic aşa, eu nu voi forţa mâna nici unui manager. Dimpotrivă, voi avea discuţii cu fiecare şi voi ţine cont de opinia lor, pentru că, repet, până la urmă, e o asumare”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a efectuat luni o vizită de lucru la Muzeul Naţional Brătianu, de la Ştefăneşti, Argeş, împreună cu secretarul de Stat Liviu Brătescu şi managerul muzeului, Mihai Alexandrescu.

În luna ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional „Brătianu”. Potrivit expunerii de motive a legii, „înfiinţarea Muzeului Naţional ‘Brătianu’ ar face un serviciu tuturor românilor, aceştia având astfel posibilitatea de a putea aprofunda cunoaşterea importanţei familiei Brătianu în dezvoltarea României”. AGERPRES