Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness (FRCF), Gabriel Toncean, a început să distribuie, vineri, cele 30 de tablete cumpărate pentru o serie de copii din municipiul Reghin, care au rezultate şcolare bune, însă au rămas în urmă cu materia în perioada suspendării cursurilor din cauza pandemiei de COVID-19, neavând posibilităţi materiale pentru infrastructura necesară participării la orele online.
„Unele aspecte ale vieţii de zi cu zi au fost simplificate, odată cu izolarea la domiciliu, ca de exemplu plata online a facturilor, impozitelor, ratelor la bancă etc. În alte aspecte, însă, lucrurile s-au complicat şi aici mă refer la procesul educaţional. Atât dascălii, cât şi elevii au trebuit să se adapteze din mers modalităţii de predare online. Dificultăţile nu sunt, însă, la fel de mari pentru toate categoriile de copii. Sunt familii în municipiul Reghin (ca de altfel în toate comunităţile din România) care nu dispun de resursele necesare pentru achiziţionarea unui dispozitiv electronic, care să le permită celor mici să participe la lecţiile online. Asta duce la discriminare şi va cauza adâncirea şi mai mare în probleme pentru aceste categorii sociale defavorizate. Îmi doresc să-i ajut, atât cât pot, pe aceşti copii. Acesta a fost motivul pentru care am achiziţionat, cele 30 de tablete”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Toncean.
Preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness Pentru a spus că deşi investiţia este făcută din fonduri proprii a dorit să elimine discuţiile referitoare la beneficiarii acestui ajutor, drept urmare a rugat un cadru didactic să îl ajute cu distribuirea tabletelor către elevi.
„Sunt convins că un dascăl cu experienţă, precum doamna Anabella Holirca, va reuşi să depisteze acei copii care au cu adevărat nevoie de aceste dispozitive. Evident că 30 de tablete nu vor putea acoperi nevoile tuturor elevilor din municipiul Reghin. Tocmai de aceea am făcut apel la mediul de afaceri din comunitatea noastră, dar şi la factorul decizional, să solidarizeze cu acest demers, astfel încât să reuşim să ajutăm cât mai mulţi elevi”, a arătat Gabriel Toncean.
Acesta crede că nimeni nu era pregătit pentru această pandemie şi pentru provocările pe care evenimentul le-a adus şi că trecerea de la învăţământul clasic la cel online s-a făcut brusc, iar din acest motiv mulţi nu au avut posibilităţi materiale pentru achiziţionarea de calculatoare sau tablete.
„Cred că nimeni, nu doar în România, nu era pregătit pentru această pandemie şi provocările pe care le-a adus cu sine. Trecerea de la învăţământul clasic, la cel online s-a făcut brusc, sub presiunea pericolului COVID-19. Cu toţii, dascăli, elevi şi părinţi, am fost nevoiţi să ne adaptăm din mers noilor norme educaţionale. Trebuie să ţinem, însă, cont de faptul că au trecut doar două luni de când am început lupta cu această pandemie. Nu putem vorbi despre nişte norme clare de aplicare (chiar şi pentru procesul didactic online), atâta timp cât nu ştim încă exact ce ne rezervă viitorul. Specialiştii au estimat că din septembrie se vor putea redeschide şcolile. Asta depinde, însă, în mod direct de contextul epidemiologic şi evoluţia infecţiilor în următoarele luni. Trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile şi să ne adaptăm din mers. Iar dacă asta va presupune alocarea de fonduri pentru achiziţionarea de tablete pentru toţi elevii din România, sunt convins că Guvernul PNL va acţiona în acest sens”, a subliniat Toncean.
Întrucât înaintea pandemiei şi-a anunţat intenţia de a candida la Primăria municipiului Reghin, Gabriel Toncean a precizat că educaţia copiilor este o prioritate pentru el şi pentru echipa sa şi că a decis să nu investească în materiale electorale, ci va ajuta cu aceste fonduri acolo unde este nevoie.
„Însă implicarea mea în rezolvarea problemelor comunităţii din care fac parte este dintotdeauna. Decât să dau banii pe afişe electorale, pixuri sau calendare, prefer să investesc în reghineni şi să ajut atât cât pot. Iar dacă, atunci când va veni momentul, vor alege să ne acorde încrederea lor, vom putea să lucrăm mai mult şi mai bine pentru dezvoltarea acestei comunităţi şi prosperitatea cetăţenilor săi’, a subliniat Gabriel Toncean.
Educatoarea Anabella Holirca, cea care se ocupă de identificarea copiilor care să beneficieze de tabletele achiziţionate de preşedintele FRCF, a precizat, pentru AGERPRES, că nevoia de tehnică modernă este mai mare decât s-ar fi crezut, în rândul familiilor.
„Se pare că nevoia este mai mare decât am fi crezut deşi unii părinţi recunosc cu o oarecare jenă că nu au cele necesare, am identificat numeroşi copii care în momentul de faţă nu reuşesc să ia legătura cu cadrele didactice pentru a susţine orele online. Sunt copii care provin din familii monoparentale sau copii aflaţi în grija bunicilor, marea majoritate sunt elevi care au rezultate foarte bune la şcoală şi rezultate foarte bune ca şi comportament şi sunt foarte lăudaţi de profesorii lor. În afara faptului că au rămas în urmă cu materia, era şi suferinţa aceasta că nici nu aveau cui să ceară ajutorul. Şcolile din oraş au o listă cu elevii care au astfel de probleme, dar încă nu există resurse să le ofere materiale”, a precizat Anabella Holirca. AGERPRES