Cabinetul de Miniștri a votat urmărirea disciplinară a judecătorului constituțional Nicolae Roșca

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Guvernul a votat în ședința de miercuri, 13 mai, urmărirea disciplinară a judecătorului Curții Constituționale, Nicolae Roșca. Documentul va fi expediat președintelui acestei instituții, Domnica Manole, transmite MOLDPRES.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a argumentat că inițierea acestei proceduri disciplinare a plecat de la afirmația făcută de judecătorul Roșca în ședința Curții Constituționale care a examinat constituționalitatea Acordului guvernamental referitor la creditul din partea Federației Ruse. Magistratul a spus atunci că, „noi nu am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat și nu vom muri nici după aceste 200 de milioane”.

Potrivit lui Nagacevschi, declarația judecătorului Nicolae Roșca este „inadmisibilă pentru statutul și funcția de judecător al Curții Constituționale, aducând atingere gravă imaginii Curții Constituționale și din considerentele menționate”.

Potrivit Codului jurisdicţiei constituţionale al Republicii Moldova, urmărirea disciplinară a judecătorului Curţii Constituţionale poate fi pornită numai în temeiul unei sesizări, făcute în scris de autorităţile competente să numească judecători în Curtea Constituţională. După primirea sesizării, preşedintele Curţii numeşte un complet de urmărire disciplinară din doi judecători.

În cazul în care completul de urmărire disciplinară constată că sesizarea nu este întemeiată, cauza se clasează printr-o decizie a preşedintelui Curţii sau a Curţii. Totodată, în cazul în care completul de urmărire disciplinară constată întemeierea sesizării, va întocmi un raport, pe care îl va remite spre examinare Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională poate aplica judecătorilor, în funcţie de gravitatea abaterii, următoarele sancţiuni disciplinare: a) avertisment;  b) mustrare;  c) ridicarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale.