Iohannis: Unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că cele trei zile care vor trece până la intrarea în vigoare a stării de alertă nu sunt de „vid legislativ”, ci în această perioadă vor exista reguli pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus.”Am văzut discuţii în spaţiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli şi restricţii! Reîntoarcerea bruscă la situaţia de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ţine cont de acte administrative, iar renunţarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare”, a afirmat Iohannis într-o declaraţie susţinută la Cotroceni.

El a adăugat că „avem un cadru legal în vigoare şi în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea şi viaţa cetăţenilor să nu fie puse în pericol”.

Şeful statului a amintit că vineri se încheie starea de urgenţă.

„De mâine intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetarea stării de urgenţă nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei. Din punct de vedere medical avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conştientizăm cu toţii că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut”, a punctat el.

În acest context, „sunt necesare măsuri pentru revenirea la o viaţă apropiată de normalitate, dar în aceleaşi condiţii de maximă siguranţă”.

Preşedintele a spus că joi Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă declară starea de alertă şi va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menţinute măsurile de prevenţie.

„Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi şi responsabilităţi suplimentare pentru toţi cei care îşi vor relua, într-o formă sau alta, activitatea”, a evidenţiat el. AGERPRES