Peste 230 de companii de producţie şi servicii cinematografice, 35 de regizori români şi aproape 20 de asociaţii din domeniul cinematografiei solicită, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban, vice-prim-ministrului şi miniştrilor Finanţelor, Economiei şi Culturii, implementarea de către Guvern a propunerilor de relansare a activităţii în domeniu şi instituirea Stării de Urgenţă Culturală.
„În această perioadă de cumpănă pe care o parcurgem, cineaştii români doresc să participe la programul de reconstrucţie a României pe care l-aţi lansat şi să îşi reia activitatea cât mai curând, în condiţii de siguranţă şi protecţie, dar au nevoie de sprijin pentru aceasta, atât logistic, cât şi financiar. Cinematografia este unul dintre domeniile cele mai afectate de situaţia actuală, aflându-se într-o situaţie similară cu domeniul HoReCa, respectiv nu poate produce şi nu poate vinde produsele sale, în timp ce, mai mult ca oricând, este evidentă nevoia de astfel de produse culturale”, potrivit scrisorii.
În scrisoare sunt indicate trei direcţii de acţiune care impun în special măsuri logice şi reglementări legislative, respectiv repornirea de urgenţă a Schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice şi asigurarea continuităţii acestui instrument; elaborarea cadrului legislativ care să impună platformelor VoD active local care nu au sediul în România (Netflix, HBO, Amazon) să contribuie la producţia locală prin Fondul Cinematografic şi adaptarea legislaţiei drepturilor de autor, astfel încât să permită colectarea din difuzările monetizate din mediul online a drepturilor conexe ale autorilor şi artiştilor interpreţi; crearea imediată a unui Fond de protecţie şi prevenţie care să acopere costurile măsurilor de siguranţă pentru filmările din acest an şi a unui Fond de asigurare de rezervă pentru situaţiile de blocaj care pot apărea în timpul filmărilor.
Apelul citează precedentul francez, în urma căruia preşedintele Emmanuel Macron a adoptat deja o serie de măsuri economice care să susţină domeniul cultural grav afectat de măsurile de distanţare socială, protecţie şi prevenţie luate în contextul luptei împotriva COVID-19.
„România este recunoscută internaţional ca generator de produse cinematografice autohtone de calitate şi pentru excepţionalele produse audiovizuale cu participare românească realizate prin cooperare internaţională. Având în vedere contextul actual, deşi criza din cinematografie poate că nu este la fel evidentă ca cea din domeniul turismului, în realitate cele două sectoare se află în situaţii similare. Domeniul cinematografic este nu doar un domeniu cultural, ci este şi o ramură economică care nu poate produce şi care nu poate vinde în perioada actuală şi nici în viitorul apropiat”, se precizează în scrisoare.
Printre semnatarii scrisorii se numără regizorii Anca Damian, Adina Pintilie, Cristi Puiu, Stere Gulea, Radu Jude, Adrian Sitaru, producătorii Ada Solomon, Iuliana Tarnoveţchi, Oana Praţa, precum şi Uniunea Cineaştilor din România, Asociaţia Noului Cinema Românesc, Romanian Society of Cinematographers, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, Dakino Production. AGERPRES