CIORBA REÎNCĂLZITĂ ÎN PIAȚA VICTORIEI

Trei zile de relaxare seamănă deja cu accesul liber la un depozit de armament nuclear. Se pare că nu suntem încă obișnuiți să ne asumăm viața pe cont propriu. Nu avem responsabilitatea necesară de a conștientiza că în joc nu mai este viața noastră și aproapelui nostru.
Cei o sută de ”asimptomatici” ieșiți la demonstrație în Piața Victoriei, paradoxal demonstrează că suntem un popor sănătos. Un popor care face loc și inteligenței, dar și prostiei, curajului, dar și lașității. Suntem, putem spune, alcătuiți din Da și NU, atât cât să ne ofere șansa pasului înainte și nu în continuare târâișul viermelui.
”Sute de oameni s-au adunat, în acest prim weekend coronavirusat, în Piața Victoriei, cu bannere sau steaguri, și au început să scandeze împotriva Guvernului. Întâlnim aceleași personaje care cu un an înainte favorizau starea anti-PSD, ciuma roșie, MUIE PSD, care l-au adus pe Iohannis din nou la Cotroceni și pe Ludovic Orban în Palatul Victoria. Acum, ieșiți din izolare, au pus fără nici o jenă tunurile pe cei pe care tot ei le-au desenat traseul înspre totala Putere.
Oamenii sunt nemulțumiți de modul în care autoritățile au gestionat criza Covid-19 și restricțiile impuse în ultimele luni, în special restricțiile de deplasare sau de izolare la domiciliu.
De asemenea, protestatarii au anunțat că mitingul este îndreptat și împotriva presei din România. Ei au scandat: ”Nu mințiți! Spuneți adevărul!” sau „Vorbiți cu noi, nu mai discutați de noi”.
Aceasta este cea mai mare probă de inconștiență, de prostie, de rătăcire prin măsura judecății și, mai ales, de respect față de cuceririle revoluției din decembrie 1989, în ceea ce privește dreptul la opinie, libertatea de exprimare. Ar fi absurd ca presa să fie subordonată unui sau altuia. Presa nu este de închiriat, ea nu lucrează pentru a fi pe placul sau în ciuda cititorului de știri. Presa nu decide, presa informează și cititorul este cel care alege, discerne și acționează în consecință.
Revenind în Piața Victorie, în acest sfârșit de săptămână, nu aveam cum să nu-l întâlnim și pe Viorel Cataramă, politicianul care nu avea cum să piardă ultima șansă de a-și valorifica gestul său de kamikaze, de a se arunca de bună voie și silit poate de aroganța sa politică, în mijlocul pandemiei, pupând viitorul infestat cu coronavirusul Covid-19.
Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a făcut un apel la responsabilitate, pentru că manifestanții nu poartă măști (s.r.) și nici nu păstrează distanța social, chiar dacă prin ordonanța de urgență, care aducea în realitate starea de alertă, înainte ca legea să intre în vigoare (un artificiu al guvernaților liberali cu ajutorul căruia și-au reparat o gravă încălcare a Constituției, de această data voit, premeditat) nu mai era obligatoriu portul măști în exterior.
„Ca urmare a mesajelor din mediul online care îndeamnă la manifestații publice și nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, Jandarmeria București face următoarele precizări: ”Pe timpul stării de alertă, organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații sau orice alte întruniri sunt interzise. Pentru sănătatea dumneavoastră și protecția celorlalți cetățeni, vă recomandăm să nu participați la astfel de evenimente. Sănătatea și siguranța dumneavoastră sunt prioritatea noastră! Jandarmeria Română, cu siguranță, pentru fiecare!”, scriu reprezentanții Jandarmeriei București, pe Facebook.
Un prim derapaj de la ceea ce spera Klaus Werner Iohannis s-a produs în prima întâmplare de relaxare, fără ca cineva să se mai gândească la speranța de viitor acordată președintelui nostru sau să mai crediteze cu încredere Guvernul Orban, chiar dacă, așa bâlbâit, împiedicat, gafând a reușit să mențină țara într-o nesperată stare de echilibru și de protecție față de mitul ucigaș a noului coronavirus.
Până când se va demonstra că acest virus a fost o mare păcăleală, de pe urma căreia au profitat unii și alții, până când se va dovedi că Covid-19 este de fapt o armă biologică produsă în laboratoarele Chinei, până atunci trebuie să apreciem bâlbâiala României, care s-a ”pricopsit doar cu peste 1100 de morți, la zi, în timp ce alte țări au săpat cu zecile de mii de gropi în cimitirele autohtone.
Vom mai vorbi, căci de-abia ne-am reîncălzit, cum ciorba mai poate fi reîncălzită.
ADI CRISTI