Preşedintele american Donald Trump a ameninţat luni să suspende definitiv contribuţia SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dacă aceasta nu procedează la „îmbunătăţiri substanţiale” în termen de 30 de zile, adăugând că ar putea lua în considerare revizuirea apartenenţei Statelor Unite la Organizaţie, potrivit AFP, Reuters şi DPA.
„Dacă OMS nu se angajează să procedeze la îmbunătăţi substanţiale în termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporară a finanţării către OMS într-o măsură permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru în cadrul Organizaţiei”, subliniază Trump într-un mesaj pe Twitter, publicând fotocopia unei scrisori în acest sens adresate şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În cursul zilei de luni, el a declarat că OMS a „făcut o treabă foarte tristă” în gestionarea virusului şi va lua în curând o decizie cu privire la finanţarea SUA.
În scrisoarea sa, Trump a declarat că singura cale de urmat pentru OMS este să-şi demonstreze independenţa faţă de China, adăugând că administraţia sa a început deja discuţii asupra reformei cu Tedros.
„Este clar că paşii greşiţi repetaţi din partea voastră şi a organizaţiei voastre pentru a răspunde la pandemie a costat extrem de scump lumea. Singura cale de urmat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea de a-şi putea dovedi independenţa faţă de China”, subliniază preşedintele american în scrisoare.
Tot luni, Donald Trump afirmase de la Casa Albă: „Nu sunt mulţumit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, „este o marionetă a Chinei”.
În text, preşedintele american enumeră exemple a ceea ce el consideră drept erori ale OMS în gestionarea pandemiei, în special ignorarea primelor rapoarte despre apariţia virusului şi o abordare prea apropiată şi indulgentă faţă de China.
OMS a declarat luni că o anchetă independentă privind răspunsul global la virus va începe cât de curând „la momentul potrivit” şi că a primit sprijin şi o promisiune de fonduri importante din partea Chinei, sub luminile reflectoarelor întrucât se află la originea pandemiei.
Cu sediul la Geneva, OMS – o agenţie specializată a ONU – conduce iniţativa globală pentru dezvoltarea de vaccinuri, teste şi medicamente sigure şi eficiente pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratarea COVID-19.
Peste 4,75 milioane de oameni s-au contaminat pe glob cu SARS-CoV-2, dintre care 314.414 au decedat, potrivit unui bilanţ întocmit luni de Reuters.
SUA au contribuit cu peste 400 de milioane de dolari la OMS în 2019, sau aproximativ 15% din bugetul organizaţiei.
Anul acesta, Washingtonul a acordat OMS circa 58 milioane de dolari, au declarat înalţi responsabili ai administraţiei Trump luna trecută, jumătate din ceea ceea ce trebuie să achite pentru 2020 drept cotizaţie.
SUA alocă tradiţional mai multe sute de milioane de dolari pe an ca finanţare voluntară programelor specifice ale OMS, precum eradicarea poliomielitei, boala care poate fi prevenită prin vaccin, combaterea HIV, a hepatitei şi tuberculozei, programelor dedicate sănătăţii mamei, a nou-născutului, copilului şi adolescentului. AGERPRES/