Chişinău, 19 mai. /MOLDPRES/. Guvernul caută să identifice bani suplimentari pentru a acoperi deficitul bugetar care este prognozat să fie mai mare de 20 de miliarde de lei, faţă de 16 mlrd după o rectificare făcută în aprilie în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19, după care va veni în Parlament pentru rectificarea bugetului, a declarat prim-ministrul Ion Chicu, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 19 mai, transmite MOLDPRES.
„Ca să vii cu rectificare în Parlament trebuie să identifici aceşti bani sau să identifici cheltuielile de peste patru miliarde de lei pe care trebuie să le elimini. Noi ne preocupăm acum de prima parte – să găsim banii suplimentari ca să nu fie nevoie să tăiem din cheltuieli. Trebuie să găsim aceste patru miliarde care au decăzut odată cu creditul rusesc”, a explicat premierul.
Ion Chicu a precizat că partea rusă a fost notificată că acordul privind acordarea R. Moldova a unui credit de 200 de milioane de euro nu mai este în vigoare, cu întrebarea dacă „Rusia ar fi disponibilă să reluăm negocierile”. „Deocamdată nu avem un răspuns, contăm mult că vom putea renegocia acest credit, însă între timp căutăm şi alte surse de finanţare”, a spus oficialul.
„În primul rând mizăm pe acea asistenţă macrofinanciară de urgenţă de o sută de milioane de euro, anunţată de Uniunea Europeană, prima tranşă de 50 de mln de euro urmând să vină în iunie-iulie curent şi cea de-a doua – spre sfârşitul acestui an sau începutul celui viitor”, a menţionat Ion Chicu.
Potrivit premierului, sunt căutate şi alte resurse, inclusiv pe piaţa internă. „De asemenea, nu am renunţat la planurile de emitere a eurobondurilor, adică emiterea hârtiilor de valoare pe pieţele internaţionale. Asupra acestora lucrează o echipă a Guvernului împreună cu specialiştii Ministerului Finanţelor, ce este susţinută de un expert, moldovean de-al nostru, care activează într-o instituţie financiară internaţională din Marea Britanie, şi ne acordă suport. Sperăm că spre sfârşitul anului vom putea plasa eurobonduri”, a specificat prim-ministrul.
În altă ordine de idei, premierul a subliniat că deşi Executivul caută soluţii pentru a nu reduce cheltuielile, totuşi, Ministerul Finanţelor nu va accepta procurări de maşini, mobilier, tehnică ş.a. „Iar ieri la şedinţa cu preşedinţii de raioane am cerut ca să fie excluse orice cheltuieli neprioritare”, a conchis Ion Chicu care a atenţionat că bugetele locale nu au suferit deloc în contextul pandemiei de COVID-19.