ONU va oferi un milion de dolari pentru susținerea R. Moldova în răspunsul la criza COVID-19

Trei agenții ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din Moldova: Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor (UN Women) și Organizația Internațională pentru Migrațiune (OIM) vor primi un milion de dolari din Fondul ONU de încredere a partenerilor pentru răspuns la COVID-19 și recuperare pentru a susține Republica Moldova în lupta cu pandemia și a consolida capacitatea țării de a face față la situații de criză, transmite MOLDPRES.

Timp de șase luni, agențiile ONU, implicate în proiect, își vor orienta eforturile spre asigurarea pacienților cu COVID-19 din Moldova cu servicii de sănătate eficiente și accesibile, concentrându-se asupra  persoanelor vulnerabile și dezavantajate.

Activitățile planificate în cadrul proiectului prevăd procurarea echipamentelor de protecție individuală pentru lucrătorii din prima linie din domeniile sănătății și cele, cum ar fi poliția, poliția de frontieră, penitenciarele, centrele de asistență socială și altele pentru a asigura livrarea unor servicii publice eficiente și sigure, în contextul pandemiei cu COVID-19.

Adițional, cele mai vulnerabile grupuri de persoane, inclusiv femeile afectate de violență, femeile care trăiesc în adăposturi, femeile  HIV pozitive sau cu dizabilităţi,  precum și femeile de etnie romă, vor fi aprovizionate cu produse de primă necesitate și protecție: dezinfectant, produse igienice, produse alimentare (pentru cel puțin două luni) și altele. Mai mult de cinci adăposturi pentru victime ale violenței în bază de gen și cinci organizații ale societății civile vor primi ajutor.

Pandemia cu COVID-19 afectează sănătatea și bunăstarea cetățenilor moldoveni. În cadrul acestui proiect, vor fi, de asemenea, consolidate capacitățile poliției de frontieră de a gestiona și controla infecția la punctele de intrare în țară prin: reactualizarea și diseminarea procedurilor standard de operare conforme cu standardele internaționale privind detectarea, notificarea, izolarea, gestionarea și oferirea recomandărilor necesare călătorilor, livrarea mai multor instruiri pentru ofițerii poliției de frontieră, aprovizionarea cu echipament necesare pentru scanarea cetățenilor care intră în țară pentru a preveni răspândirea infecției.

Națiunile Unite în Moldova a susținut Guvernul Republicii Moldova,  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și alte instituții din prima linie de luptă în răspunsul la COVID-19, în trei domenii – pregătirea sistemului de sănătate, susținere tehnică și consolidarea capacităților, precum și susținerea comunicării de criză privind COVID-19 sub ghidarea Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova. Proiectul din Moldova este susținut de Guvernele Norvegiei, Danemarcei, Olandei și Elveției.