Preeclampsia este o boală gravă legată de hipertensiunea arterială care se poate manisfesta din senin – „eclampsia” este cuvântul grecesc pentru fulger. Eclampsia se poate întâmpla cu orice femeie însărcinată în a doua jumătate a sarcinii sau până la șase săptămâni după naștere. Diagnosticarea preeclampsiei precoce este importantă atât pentru mame, cât și pentru bebelușii lor.

Aproape 76.000 de mame și 500.000 de bebeluși din întreaga lume își pierd viața în urma preeclampsiei și a tulburărilor hipertensive legate de sarcină în fiecare an. Pentru a conștientiza preeclampsia ca o complicație care pune în pericol sarcina, organizațiile de sănătate maternă din întreaga lume își unesc forțele pentru a marca vineri, 22 mai, a patra zi mondială a Preeclampsiei.

Fundația Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuților (EFCNI) marchează ediția de anul acesta sub sloganul Acționează devreme! Testează devreme!

Una dintre organizațiile partenere, Preeclampsia Foundation, a realizat și un material video informativ cu cele 7 simptome care avertizează asupra pericolului preeclampsiei. Dacă sunteți însărcinată și observați aceste simptome sau pur și simplu nu vă simțiți bine, contactați imediat furnizorul de servicii medicale.

Sursa: www.sanatateatv.ro