Fluctuații ale greutății, oboseală cronică, depresie sau iritabilitate, somnolență sau insomnii. Acestea sunt numai câteva dintre simptomele afecțiunilor tiroidiene. Astăzi întreaga lume marchează Ziua Mondială a Tiroidei, ce dă startul Săptămânii Tiroidei.
Este o perioadă în care afecțiunile acestei glande, subdiagnosticate atât în România, cât și în întreaga lume, sunt aduse în prim-plan și în care se atrage atenția asupra lor și asupra provocărilor cu care se confruntă persoanele care suferă din cauza lor.
CE ESTE ȘI CE FACE GLANDA TIROIDĂ?
Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în faţa traheei şi este esenţială în buna funcţionare a organismului. Astfel, prin hormonii secretați asigură:
transformarea hranei în „combustibil” necesar regenerării celulare;
transformarea alimentelor în „materie primă” pentru proteine, lipide și nu numai;
eliminarea reziduurilor și a substanțelor nefolositoare organismului;
susținerea mecanismului reglator al rezistenței vasculare, fiind astfel în strânsă legătură cu sistemul cardio-vascular.
PRINCIPALII HORMONI SECRETAȚI DE TIROIDĂ
Utilizând iodul din alimente, glanda tiroidă produce cei doi hormoni principali, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4) al căror rol este de a regla funcții vitale în corp, cum sunt:
- Greutatea corporală;
- Temperatura corpului;
- Respiraţia și ritmul cardiac;
- Sistemul nervos central şi periferic;
- Puterea musculară;
- Ciclul menstrual;
- Nivelul colesterolului din sânge.
Unele afecțiuni tiroidiene sunt asimptomatice sau simptomele sunt ușor de confundat cu efectele unui stil de viață dezorganizat. Printre semnele care ar trebui să trimită pacienții la medic se numără:
- Te simți permanent slăbit sau, dimpotrivă, ești hiperactiv;
- Suferi de amețeli și frisoane;
- Experimentezi des senzația de sufocare sau de „nod în gât”;
- Iei în greutate brusc sau, dimpotrivă, slăbești vizibil fără să îți schimbi dieta;
- Transpiri mult și ești mai mereu agitat;
- Resimți des efectele intensificării bruște a pulsului și a sarcinii cardiace;
- Prezinți umflături în zona gâtului;
- Ai senzația de gheară în capul pieptului;
- În situațiile tensionate simți diferite înțepături la nivelul gâtului;
- Obosești repede;
- Ai o stare de neliniște, anxietate inexplicabilă, permanentă;
- Întâmpini dificultăți de adaptare la temperatura mediului ambiant;
Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecţiuni grave. Atât secreţia scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) şi duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, şi tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrine.
Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide sunt: hipertiroidismul (creșterea anormală a activității metabolice a glandei endocrine), hipotiroidismul (scăderea anormală a activității glandei tiroide), tiroiditele (afecțiuni caracterizate prin inflamația de diferite cauze a țesutului glandei endocrine) și cancerul tiroidian.
AFECȚIUNILE TIROIDIENE, SUBDIAGNOSTICATE ÎN ROMÂNIA ȘI ÎN EUROPA
O meta-analiză publicată în 2014 apreciază pentru Europa o prevalență de 6,71% pentru disfuncțiile nediagnosticate ale glandei tiroide, această cifră reprezentând aproximativ jumătate din totalul afecțiunilor tiroidei. 80% dintre aceste afecțiuni nediagnosticate se află în stadiul subclinic, fiind posibilă depistarea lor doar prin analize de laborator și/sau evaluări imagistice.
În România, în 2016 s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de afecțiuni ale glandei tiroide, de două ori mai mult decât în anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie. În 86% din cazuri pacienții au fost femei.
Sursa: www.sanatatea.tv