Ziua Internațională a Acțiunii pentru Sănătatea Femeilor este marcată în fiecare an pe 28 mai.

În acest an, campania desfășurată sub sloganul “Fără blocaje în drepturi” este condusă de Rețeaua Internațională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii (Global Network for Reproductive Rights — WGNRR) și partenerii săi.

În contextul pandemiei de COVID-19, reprezentanții WGNRR susțin că orice strategie de sănătate publică care nu ține cont de drepturile omului, inclusiv sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, nu numai că va fi inaptă și nesustenabilă, dar va crea și un mediu care permite încălcării grave ale drepturilor omului.

Furnizarea de servicii de sănătate sexuală și de reproducere, inclusiv avorturi sigure și servicii legate de violențe bazate pe gen, este esențială pentru asigurarea sănătății, drepturilor și bunăstării femeilor și fetelor. Astfel de serviii nu trebuie trecute cu vederea în momente de criză, femeile continuând să solicite servicii de sănătate sexuală și reproductivă, potrivit WGNRR.

Decizia de a lansa o Campanie pentru sănătatea femeilor a fost luată pe data de 28 Mai 1987, în cadrul celei de-a V-a Reuniuni Internaționale pentru Sănătatea Femeilor din Costa Rica. De atunci, organizațiile de femei din toată lumea desfășoară anual, diverse activități pentru a scoate în evidență probleme majore legate de acest subiect.

Activiștii și aliații pentru drepturile femeilor din întreaga lume – Womens Global Network for Reproductive Rights – WGNRR susțin drepturile femeilor cu privire la sănătatea sexuală și cea reproductivă.

Sursa: www.sanatatea.tv