Guvernul a aprobat joi actualizarea valorii standardelor de cost pentru serviciile sociale pentru toate categoriile vulnerabile de beneficiari, respectiv copii, adulţi cu dizabilităţi, persoane vârstnice îngrijite în instituţii sau la domiciliu şi victime ale violenţei domestice, după cinci ani de îngheţare a acesteia, a anunţat joi Autoritatea Naţională Pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).
Iniţiată de ANDPDCA, Hotărârea aprobată stabileşte valoarea reală a costurilor de îngrijire, supraveghere, întreţinere, asistenţă, abilitare şi reabilitare a tuturor categoriilor vulnerabile din serviciile sociale. Procentual, actualizarea cheltuielilor pe diferitele tipuri de servicii înregistrează o creştere care variază între 44% şi 98%.
Astfel, valoarea cheltuielilor pentru copiii cu dizabilităţi din casele de tip familial, a crescut de la 33.955 de lei pe an la 65.119 lei pe an. La copiii fără dizabilităţi din casele de tip familial, valoarea cheltuielilor a crescut de la 25.955 lei pe an, la 42.410 lei pe an. Pentru adulţii cu dizabilităţi găzduiţi în Centrele de Îngrijire şi Asistenţă (CIA), valoarea cheltuielilor a crescut de la 33.828 lei pe an la 66.852 lei pe an.
În ceea ce priveşte valoare cheltuielilor cu persoanele vârstnice dependente, îngrijite în servicii rezidenţiale, aceasta a crescut de la 23.784 lei pe an, la 50.554 lei pe an. De asemenea, noile standard de cost includ o serie de elemente de noutate, care contribuie la creşterea calităţii serviciilor sociale furnizate, precum: stabilirea valorii cheltuielilor aferente echipelor mobile care oferă servicii de abilitare şi reabilitare la domiciliu copiilor cu dizabilităţi; diferenţierea valorii cheltuielilor efectuate pentru adulţii cu dizabilităţi pe tipuri de locuinţe protejate, în funcţie de gradul de autonomie al acestora. Pe lista privind elementele de noutate se află diferenţierea valorii cheltuielilor efectuate în serviciile rezidenţiale pentru vârstnici, în funcţie de gradul de dependenţă al acestora, precum şi crearea cadrului legal necesar pentru stimularea externalizării serviciilor sociale către furnizorii privaţi de servicii sociale acreditaţi.
Potrivit ANDPDCA, impactul financiar al acestor măsuri este de 607.172.000 lei. „Ultima modificare a standardelor minime de cost a avut loc în anul 2015, prin Hotărârea de Guvern nr. 978 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale şi a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabileşte contribuţia lunară de întreţinere datorată de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidenţiale.”, se menţionează în comunicat. AGERPRES