Compania farmaceutică americană Gilead Sciences a anunţat luni că medicamentul antiviral Remdesivir a oferit beneficii modeste pacienţilor cu forme moderate de COVID-19, pe parcursul unui tratament de cinci zile, în timp ce cei care au primit medicamentul timp de 10 nu au prezentat rezultate la fel de bune. În urma anunţului, acţiunile Gilead au scăzut cu aproximativ 4%, transmite Reuters.

Remdesivir, care se administrează intravenos în spital, este primul medicament care prezintă îmbunătăţiri la pacienţii cu COVID-19 în studiile clinice oficiale, iar informaţiile noi despre eficacitatea acestuia sunt urmărite îndeaproape în întreaga lume.

Un studiu aflat în fază înaintată, efectuat pe aproape 600 de pacienţi, a evaluat siguranţa şi eficacitatea tratamentului cu Remdesivir pe parcursul a cinci, respectiv zece zile, pe lângă îngrijirea standard, pentru pacienţii cu forme moderate de COVID-19.

În cea de-a 11-a zi, aproximativ 76% dintre pacienţii din grupa de tratament de cinci zile au arătat o îmbunătăţire a stării clinice, faţă de doar 66% pentru îngrijirea standard, a arătat Gilead.

Aproximativ 70% dintre pacienţii care au primit Remdesivir timp de zece zile au arătat îmbunătăţiri ”în tendinţă către atingerea unei semnificaţii statistice”, a spus producătorul de medicamente.

Medicii şi analiştii au spus că este nevoie de mai multe detalii ale studiului, faţă de cele publicate luni de Gilead, cum ar fi mai multe informaţii despre demografia pacienţilor, pentru a explica diferenţa dintre cele două grupuri de tratament.

Remdesivir este urmărit îndeaproape după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a SUA a acordat luna trecută autorizaţia de utilizare de urgenţă (EUA) a medicamentului, citând rezultatele unui studiu al guvernului american care a arătat că medicamentul a redus perioada de spitalizare cu 31%, sau cu aproximativ patru zile, comparativ cu placebo.

FDA nu a răspuns imediat dacă ar avea în vedere extinderea EUA, iar Gilead a afirmat pentru Reuters că a discutat cu autoritatea de reglementare pentru a stabili pacienţii adecvaţi care să fie trataţi în baza autorizaţiei.

Medicamentul a primit aprobarea autorităţilor de reglementare japoneze din domeniul sănătăţii. În Statele Unite, aprobarea unui medicament necesită o revizuire riguroasă, consumatoare de timp, din partea FDA, dar poate fi utilizată o aprobare de urgenţă într-o criză de sănătate, atunci când nu sunt disponibile alte opţiuni.

Zeci de companii lucrează la o varietate de tratamente şi de vaccinuri pentru această boală.

Medicamentul, care a eşuat anterior ca tratament pentru Ebola, este conceput pentru a dezactiva mecanismul prin care anumite virusuri, inclusiv noul coronavirus, se multiplică şi pot copleşi sistemul imunitar al gazdei.

Dr. Daniel McQuillen, un specialist în boli infecţioase la Spitalul Lahey & Medical Center din Burlington, Massachusetts, a spus că până la publicarea datelor complete este dificil de tras o concluzie despre motivul pentru care pacienţii care au primit o schemă de tratament mai scurtă au avut evoluţii mai bune decât cei care au primit scheme de tratament mai lungi.

Sursa:www. sanatatea.tv