Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.983.018

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 mai este de 18.983.018, cu 6.872 mai mulţi faţă de ultima informare publică făcută de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, în urmă cu o lună.

Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia şi a importului de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte, potrivit unui comunicat al AEP transmis, marţi, AGERPRES.

AEP precizează că, în perioada 1 – 31 mai, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: 19.896 de persoane ca urmare a decesului, iar 70 ca urmare a interzicerii exercitării dreptului de a alege sau a punerii sub interdicţie.

Un număr de 131 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în aceeaşi perioadă este de 17.330, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Datele importate de la Direcţia Generală de Paşapoarte în data de 11 mai relevă că au intrat în evidenţe 10.091 de alegători noi, iar 714 nu mai figurează în Registrul electoral, ca urmare a decesului sau pierderii cetăţeniei.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.253.034 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 729.984 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS, menţionează AEP.

Pentru alegerile parlamentare din acest an, până la data de 2 iunie, ora 14,00, un număr de 1.058 de ceăţeni români cu drept de vot din afara ţării s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, dintre aceştia 727 optând pentru votul prin corespondenţă, iar 331 la secţia de votare.

Înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat pe 1 aprilie şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, recomandă concetăţenilor români din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, ca „modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără cozi, fără deplasări, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus”, se arată în comunicatul AEP.

Conform sursei citate, AEP a constatat, în decursul procedurilor de prelucrare a cererilor transmise pe portalul www.votstrainatate.ro, o serie de greşeli frecvente comise de alegători, cele mai multe dintre acestea vizând tipul şi valabilitatea actelor de identitate transmise, modul de completare a numelui şi prenumelui, claritatea documentelor ataşate şi legalitatea documentelor de şedere în alte ţări.

Toate informaţiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opţiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următoarele linkuri: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta, https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie. Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro. AGERPRES