Un număr record de țări monitorizează și transmit rapoarte privind rezistența la antibiotice – un pas important în lupta globală împotriva acestui fenomen. Însă datele transmise de ele arată că un număr îngrijorător de infecții bacteriene dezvoltă rezistență la medicamentele utilizate pentru a le trata. Este semnalul de alarmă tras de Organizația Mondială a Sănătății.

”Pe măsură ce strângem mai multe dovezi, vedem mai clar și mai îngrijorător cât de repede pierdem medicamente antimicrobiene de o importanță crucială în toată lumea”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. ”Aceste date subliniază atât importanța păstrării antimicrobienelor pe care le avem, cât și a dezvoltării unora noi, pentru a trata eficient infecțiile, a păstra progresele în domeniul sănătății obținute în ultimul secol și a asigura un viitor sigur”, a adăugat el.

La trei ani de la înființarea Sistemului Global al OMS de Supraveghere a Utilizării și Rezistenței la Antimicrobiene (GLASS), acesta compilează date din peste 64.000 de situri de supraveghere, cu peste două milioane de pacienți din 66 țări implicați. În 2018, numărul de situri era de 729 din 22 de țări.

OMS, ÎNGRIJORATĂ CĂ PANDEMIA DE COVID-19 VA ALIMENTA REZISTENȚA LA ANTIMICROBIENE

Ratele mari de rezistență la antimicrobiene folosite în mod frecvent pentru a trata infecții comune, precum cele ale tractului urinar și unele forme de diaree, indică faptul că lumea rămâne fără metode eficiente pentru a face față acestor boli. De exemplu, rata de rezistență la ciprofloxacină – un antibiotic folosit frecvent pentru trata infecțiile urinare – variază între 8,4% și 92,9% în 33 de țări care au raportat.

OMS este îngrijorată că această tendință va fi alimentată de folosirea inadecvată a antibioticelor în timpul pandemiei de COVID-19.

Dovezile arată că numai o proporție mică dintre pacienții care suferă de COVID-19 au nevoie de antibiotice pentru tratamentul infecțiilor bacteriene pe care le dezvoltă, iar OMS a emis ghiduri pentru a nu oferi antibiotice în scop profilactic sau ca terapie pentru pacienții cu forme ușoare sau moderate de COVID-19, dacă nu există o indicație clinică în acest sens.

”Credem că ghidurile clare privind folosirea antibioticelor în pandemia de COVID-19 vor ajuta țările atât să lupte eficient împotriva COVID-19 și, în același timp, vor preveni emergența rezistenței la antimicrobiene, în contextul pandemiei”, a explicat dr. Hanan Balkhy, director adjunct pentru Rezistența la Antimicrobiene în cadrul OMS.

OMS: ESTE NEVOIE DE INVESTIȚII PENTRU DEZVOLTAREA DE ANTIMICROBIENE NOI

Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de scăderea investițiilor (inclusiv în sectorul privat) și de lipsa de inovație în dezvoltarea de noi tratamente antimicrobiene – factori care subminează eforturile de a contracara infecțiile rezistente la antibiotice.

”Trebuie să intensificăm cooperarea și parteneriatele globale, inclusiv între sectorul public și cel privat, pentru a oferi stimulente financiare și nefinanciare pentru dezvoltarea de antimicrobiene noi și inovatoare”, a explicat Balkhy.

Sursa: www.sanatatea.tv