Reprezentanţii ALDE au afirmat joi că Guvernul a avut bani pentru achiziţii efectuate în timpul pandemiei, dar că pentru mărirea pensiilor cu 40% susţine că nu sunt fonduri, deşi liberalii au dat asigurări în repetate rânduri că sunt bani prevăzuţi în buget.
„Unde sunt banii pe care Guvernul PNL ne anunţa la începutul anului că îi are prevăzuţi în buget pentru majorarea pensiilor cu 40%? Unde au dispărut ei? Pentru că, din ceea ce ştim de la Guvernul PNL, banii folosiţi pentru combaterea efectelor coronavirus au venit din împrumuturile de zeci de miliarde făcute de dl Cîţu! De asemenea, ni s-a spus că au adus bani de la Uniunea Europeană pentru şomajul tehnic, pentru susţinerea firmelor etc. Deci, în mod logic, banii de pensii ar trebui să fie acolo! Încă de la începutul anului, prim-ministrul Orban şi toţi ceilalţi membri ai Cabinetului dădeau asigurări că sunt bani prevăzuţi în buget pentru creşterea pensiilor de la 1 septembrie cu 40%”, se arată într-o postare a ALDE pe Facebook.
ALDE aminteşte că pe 8 ianuarie, Orban spunea că au prevăzut bani pentru creşterea pensiilor.
„O lună mai târziu, pe 11 februarie, acelaşi Orban spunea că vor creşte pensiile fără niciun dubiu şi reiterează că în buget au fost prevăzute sumele necesare pe anul 2020. Pe 22 ianuarie, dna Turcan spunea că există bani pentru creşterea pensiilor şi că românii nu au de ce să se îngrijoreze. Asigurările au continuat şi pe 17 februarie, atunci când Florin Cîţu spunea că banii pentru majorarea pensiilor cu 40% sunt în buget! Totul s-a schimbat în numai 3 luni!”, potrivit postării ALDE.
Pe 26 mai, Florin Cîţu se răzgândeşte, adaugă ALDE, şi spune că legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate a bugetului, iar pe 28 mai, anunţa că ia în calcul creşterea pensiilor cu doar 10%.
„În vreme ce Guvernul PNL ne spune că nu are bani pentru majorarea pensiilor, acelaşi Guvern PNL are bani să dea firmelor de casă ale partidului de guvernământ. În perioada stării de urgenţă, de la bugetul de stat s-au dus zeci de milioane de euro pe contracte dubioase. (…) Să nu uităm şi că DNA are 33 de dosare penale deschise privind achiziţii efectuate în timpul pandemiei. Deci, pentru aceste contracte, statul român a avut bani, dar nu are pentru pensionari”, se mai arată în postarea ALDE”. AGERPRES