Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut joi parlamentului, în mod neaşteptat, un vot de încredere pentru guvern

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut joi parlamentului, în mod neaşteptat, un vot de încredere pentru guvern, decizie considerată drept o tentativă de sprijinire a partidului său, ‘Lege şi Justiţie’ (PiS), înaintea alegerilor prezidenţiale de la finalul acestei luni, transmite Reuters.

”Dacă aveţi suficiente voturi, trimiteţi-ne acasă! Dacă nu, lăsaţi-ne să acţionăm, nu ne deranjaţi!”, a spus Mateusz Morawiecki într-un discurs în Seim (camera inferioară a parlamentului polonez), unde PiS deţine majoritatea.

Acest demers survine cu trei săptămâni înaintea primului tur al scrutinului prezidenţial, prevăzut pentru 28 iunie.

Preşedintele polonez în exerciţiu, Andrzej Duda, aliat al PiS, a fost mult timp favorit clar pentru aceste alegeri, dar sondajele de opinie recente arată că avansul său se micşorează, în special faţă de principalul candidat al opoziţiei, Rafal Trzaskowski, reprezentant al Platformei Civice şi primar al Varşoviei.

Un sondaj de opinie publicat luni indica faptul că Duda ar pierde în al doilea tur de scrutin, pe 12 iulie, atât în faţa lui Trzaskowski, cât şi a altui contracandidat puternic, jurnalistul de televiziune Szymon Holownia.

Realegerea lui Andrzej Duda este crucială pentru promovarea agendei PiS, care include continuarea atât de controversatelor reforme din sistemul judiciar.

Printre ceilalţi candidaţi la funcţia de preşedinte se află liderul Partidului Poporului polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, stângistul Robert Biedron şi politicianul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak.AGERPRES