Preşedintele USR, Dan Barna, crede că alegerile locale ar trebui organizate la finalul lunii septembrie

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, joi, că alegerile locale ar trebui organizate la finalul lunii septembrie şi a pledat pentru utilizarea votului prin corespondenţă la acest scrutin.

„USR consideră că e bine ca alegerile să se întâmple într-un termen cât mai scurt, pentru că altfel, dacă mergem cum propusese iniţial PSD, de teama revenirii virusului, undeva în martie cu localele şi rămânem ca ţară nouă luni în povestea asta în care fiecare e cu pliciul după muşte de oportunitate, ca să mai spună ceva, mai furăm nouă luni din ceea ce înseamnă şansa de a face nişte reforme în această ţară. Alegerile ar trebui să fie cât mai repede, localele, probabil în intervalul acesta, final de septembrie, este cel care are un grad de realism destul de mare. Există însă riscul ca aceste alegeri să aibă o legitimitate foarte scăzută, pentru că o dată e teama firească de participare a oamenilor la procesul electoral şi a doua componentă ţine de cum se va putea face campanie în perioada aceasta”, a afirmat Barna, la dezbaterea online „Organizarea alegerilor în timpul pandemiei. Scenariile partidelor politice”, organizată de Expert Forum.

El a adăugat că este foarte clar că activitatea electorală se va muta în online într-o pondere mult mai mare decât până acum şi, probabil, nu vor mai fi adunări sau caravane de oameni „care dau buluc în piaţă şi împart pliante, în tricouri frumos branduite”.

„Lucrul acesta cred că nu o să se întâmple, indiferent că se va ameliora situaţia cu numărul de cazuri zilnice de COVID. Noi susţinem, şi este una din direcţiile pe care o promovăm, ca votul prin corespondenţă, a fost deja experimentat şi la parlamentare în 2016 şi la europarlamentare, e adevărat pentru diaspora, credem că ar putea fi folosit şi pentru alegerile locale”, a menţionat liderul USR. AGERPRES