Premierul Ion Chicu l-a primit pe Ambasadorul Republicii Belarus

Prim-ministrul Ion Chicu l-a primit astăzi pe Anatolii Kalinin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Moldova, și i-a urat un mandat cât mai reușit, apreciind rapoartele dintre state drept foarte bune, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Prim-ministrul a vorbit despre intențiile Guvernului de a construi mai multe platforme industriale în raioanele țării și a îndemnat industriașii din Belarus să examineze oportunitatea de a investi în R. Moldova. A fost discutat subiectul dezvoltării transportului feroviar între Belarus și Moldova.

Ambasadorul Kalinin a vorbit despre experiența companiilor de construcție a drumurilor din Belarus și tehnologiile înalte pe care acestea le folosesc. Premierul a menționat intenția Guvernului de a investi în reabilitarea și construcția drumurilor și a îndemnat companiile specializate din Belarus să participe la licitațiile organizate de autoritățile din Republica Moldova și de partenerii de dezvoltare.

Interlocutorii au fost făcut un schimb de informații și opinii referitoare la evoluția situației epidemiologice în ambele țări și au discutat impactul așteptat ca urmare a epidemiei. Premierul a mulțumit autorităților din Belarus pentru asistența acordată în procesul de repatriere a cetățenilor moldoveni în perioada când majoritatea statelor din regiune au declarat stare de urgență.

Totodată, a fost abordat subiectul organizării ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru perioada lunii iulie. Ministerele responsabile vor începe pregătirea agendei pentru ședință.

Volumul comerțului bilateral între R. Moldova și Republica Belarus a constituit cca 157,29 milioane de dolari în perioada ianuarie – septembrie 2018. Din această sumă, 68,16 milioane de dolari au fost exporturile din R. Moldova și 89,13 importurile din Belarus. R. Moldova are semnate cu Republica Belarus 113 acorduri bilaterale.