Breaking News

Autorităţile indiene au respins accesul în ţară al unui grup de lucru al guvernului american care intenţiona să facă o evaluare a libertăţii religioase

Autorităţile indiene au respins accesul în ţară al unui grup de lucru al guvernului american care intenţiona să facă o evaluare a libertăţii religioase în India, argumentând că astfel de agenţii străine nu sunt îndreptăţite să examineze drepturile constituţionale ale cetăţenilor ei, relatează Reuters.

De la preluarea puterii, în 2014, guvernul indian a fost criticat pentru adoptarea unei poziţii ostile faţă de musulmani, iar în aprilie a.c., Comisia SUA privind libertatea religioasă pe plan internaţional (USCIRF) a cerut ca India – cea mai mare democraţie a lumii – să fie desemnată „stat de preocupare specială”, alături de China, Iran, Rusia şi Siria. Agenţia americană a făcut acest apel într-un raport în care a cerut şi sancţiuni împotriva unor responsabili din guvernul premierului Narendra Modi, în urma adoptării, anul trecut, a unei noi legi privind cetăţenia ce îi omite pe musulmani de pe o listă de grupuri religioase din trei ţări vecine majoritar musulmane cărora li se facilitează dobândirea cetăţeniei indiene. Legea a generat ample proteste în India.

Ministrul de externe indian Subrahmanyam Jaishankar a subliniat că guvernul său respinge ferm studiile comisiei americane, adăugând că aceasta nu cunoaşte bine drepturile cetăţenilor indieni, este subiectivă şi părtinitoare.

„Am refuzat vizele echipelor USCIRF care au vrut să viziteze India în legătură cu problemele legate de libertatea religioasă”, a precizat ministrul într-o scrisoare adresată unui deputat din formaţiunea lui Modi, datată 1 iunie.

S-a luat această măsură întrucât guvernul indian consideră că nu există temeiuri ca o entitate străină cum este USCIRF să se pronunţe asupra situaţiei drepturilor cetăţenilor indieni protejate de Constituţie, a insistat şeful diplomaţiei de la Delhi.

USCIRF nu a comentat deocamdată aceste informaţii. Comisia este un organism guvernamental cu rol de consiliere, care monitorizează situaţia libertăţilor religioase în străinătate şi face recomandări preşedintelui, secretarului de stat şi Congresului, dar fără caracter obligatoriu.

India nu acceptă interferenţe sau judecăţi străine în chestiuni ce ţin de suveranitatea sa, a mai punctat Jaishankar. AGERPRES/