Toate unitățile sanitare sunt monitorizate ”împotriva torturii și a pedepselor și tratamentelor inumane și degradante și a exercitării fără discriminare a drepturilor și libertăților fundamentale”, potrivit unei înștiințări trimise tuturor spitalelor din România de către instituția Avocatului Poporului.
În înștiințare se arată că monitorizarea are ca scop consolidarea protecției pacienților împotriva torturii și a tuturor acțiunilor expuse mai sus.
Mai mult, Avocatul Poporului a solicitat spitalelor să anunțe pacienții și aparținătorii acestora cu privire la desfășurarea acestei monitorizări și a solicitat de la fiecare unitate spitalicească diferite documente și statistici, după cum se mai precizează în document.
În replică, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat: ”Din punctul de vedere al profesionistului, al chirurgului, nu pot înţelege cum spitalul devine un centru de tortură, cum tratamentul aplicat este o tortură, cum cei care s-au luptat trei luni de zile cu Covidul, salvând vieţi, în acest moment par a suporta o anchetă. Din punctul de vedere al ministrului Sănătăţii mă voi informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum.”
Și şeful DSU, Raed Arafat, a intervenit și a explicat că o astfel de monitorizare se putea face fără a fi invocată tortura, ci făcându-se apel la drepturile pacienților.
”Dacă nu se revine pe treaba asta, o să determinaţi medicii să nu mai ia decizii şi se va ajunge să luaţi (Avocatul Poporului – n.r.) decizii asupra lor, pentru că aici este vorba de decizii pe pacient şi împreună cu pacientul şi explicând pacientului. Deci asimilarea între un loc de tratament, un salon de tratament… medicul şi pacientul a înţeles că s-a asimilat spitalul cu un loc de detenţie şi cumva asta se lasă de înţeles. Putea să se meargă pe drepturile pacientului şi să vedem dacă drepturile pacientului sunt respectate”, a explicat pentru postul de televiziune, Raed Arafat.