USR cere Guvernului Orban să trimită cât mai repede către Parlament Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă

Uniunea Salvaţi România cere Guvernului Orban să trimită cât mai repede către Parlament Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, precum şi documentele de fundamentare, a precizat luni deputatul USR Ionuţ Moşteanu.

„Mâine expiră starea de alertă şi este nevoie de un nou proiect de hotărâre de guvern. Suntem iar pe ultima sută de metri cu prelungirea stării de alertă şi ne aducem cu toţii aminte ce s-a întâmplat acum o lună, când am rămas într-o perioadă într-un vid legislativ. Nu este cazul acum, însă cer Guvernului Orban să trimită cât mai repede către Parlament hotărârea de guvern şi toate documentele de fundamentare pentru aceasta – toate analizele, toate cifrele. E nevoie de o colaborare reală cu Parlamentul. E nevoie să avem toate aceste detalii, în primul rând pentru a nu mai permite PSD şi aliaţilor săi acest joc politicianist şi iresponsabil pe marginea discuţiei legate de prelungirea stării de alertă”, a arătat el în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă USR ar susţine prelungirea stării de alertă pentru 15 sau pentru 30 de zile, Moşteanu a subliniat că acest lucru depinde de informaţiile oferite de guvern şi că grupul parlamentar al Uniunii va lua o decizie luni sau marţi.

„E nevoie de o discuţie reală, e nevoie să ne uităm la cifre. Vedem că, după o perioadă când lucrurile au părut că merg bine, avem mai multe zile la rând cu o creştere destul de serioasă a numărului de cazuri noi. Am văzut de asemenea şi o creştere a numărului de teste în aceste zile. Sper – şi nu vreau să alimentez toate discuţiile şi fabulaţiile din jurul acestei corelaţii între creşterea numărului de teste şi creşterea numărului de cazuri noi – sper ca Guvernul să continue testarea masivă şi în perioada următoare. Este o problemă foarte serioasă de sănătate publică. (…) Trebuie să ne asigurăm că guvernul are toate pârghiile pentru a lua decizii rapide. Eu cred că şi Guvernul a înţeles că nu trebuie să exagereze, să tragă cu tunul după muşte – să spun aşa – şi va lua deciziile acolo unde se impun”, a spus Moşteanu.

Pe de altă parte, deputatul a subliniat că USR aşteaptă măsuri economice din partea Guvernului, deoarece în acest domeniu problemele „devin din ce în ce mai presante”.

„Actorii economici au rămas fără sprijinul Guvernului în ceea ce priveşte acea plată pentru şomajul tehnic. Vedem că de ceva vreme Ministerul Muncii nu mai publică cifrele exacte – vedem doar contractele suspendate, nu mai vedem contractele încetate. E important să ştim cu toţii starea economiei, să ştim cu toţii ce măsuri rapide se vor lua în perioada următoare. De asemenea, sunt ministere care se mişcă în continuare încet, la trei luni şi ceva de când ne luptăm cu această pandemie. Avem, prin lege, deschiderea mall-urilor, deschiderea creşelor, nu avem însă norme pentru deschiderea acestora. Or, aceste norme ar fi trebuit deja pregătite” a afirmat Moşteanu.

Moşteanu a mai arătat că Guvernul nu a oferit până în prezent informaţii despre condiţiile în care virusul este mai contagios şi a făcut referire, în acest context, inclusiv la decizia de a permite redeschiderea sălilor de jocuri de noroc.

„Sunt câteva lucruri – hai să nu le spun anomalii, dar sunt mai greu de înţeles – asta cu jocurile de noroc este una dintre ele. Cred că a contat foarte mult presiunea unor asociaţii patronale. Nu înţeleg, de exemplu, de ce este mai sigur să laşi nişte oameni două-trei ore într-o sală de jocuri de noroc şi nu este la fel de sigur să laşi două-trei persoane la o masă, într-un restaurant. (…) Guvernul are instrumentele să cerceteze şi să vină către Parlament cu nişte analize detaliate. Nu am văzut asta până acum”, a spus el. AGERPRES