Continuăm să navigăm într-o stare feroce de imponderabilitate. De ce feroce?! Poate pentru că nimic nu ne mai poate aduce cu picioarele pe pământ. Rămânem suspendați deasupra acestei realități atât de incomode de parcă am alerga încălțați într-o pereche de pantofi cu două numere mai mici decât purtăm de obicei. Scena politică rămâne terenul principal pe care se desfășoară competiția. Politicienii sunt adversarii noștri, indiferent de care ne sunt interesele. Tot timpul, în această configurație impusă de democrație, există Putere și Opoziție. Puterea ar trebui, de regulă, să țină cont de interesele noastre, în timp ce opoziția are în prim planul intrereselor ei, pregătirea alternatei la guvernare.
Nun există o astfel de regulă care să se respecte, chiar și atunci când observăm că nimic nu se mai potrivește, nimic nu se mai compune, după laturi, unghiuri, cercuri. Trăim într-o lume imprevizibilă, cu atitudini imprevizibile, cu norme imprevizibile, cu oameni imprevizibili.
Totul se reduce la a cere și a promite. Atunci când credem că suntem în stare să promitem lucruri credibile, atunci avem supremul ghinion de a nu înțelege de ce nu suntem în stare să facem ceea ce am promis. Atunci, ne dăm seama că orice promisiune neîndeplinită poate fi asemănată cu baterea unor cuie direct în tălpile noastre și așa mototolite de încălțările cu două numere mai mici decât purtăm noi de obicei.
Facem tot felul de legi care să ne ajute nu în respectarea a ceea ce am promis fiecare celor care ne-au dat votul, ci doar pentru a ne pregăti următoarea lovitură, următorul atac, următoarea cucerire.
Ne-am supărat pe acele „pensii nesimțite” și am încercat să dăm o amploare nefirească luptei până la unu împotriva conceptului și mai puțin a celor care nu le meritau să le ia. Astfel, am amestecat gesturile normale, fireşti cu cele de timp manipulare, găsind corespondente ciudate conceptului de a ține cont de toate componentele care ar motiva astfel de abateri. Nu poți să ai pretenția gesturilor normale într-o lume anormală. Nu poți ignora toate reținerile de la care anumite funcții au fost obligate să se abțină, la suplimentarea câștigului din alte ocupații, atunci când vorbim despre așa zisele ”pensii speciale”. Această profesie a avut prevăzută modalitatea calculării pensiei, de exemplu, încă din momentul în care salariatul a decis care să fie calea în meseria pe care și-a ales-o!
Mai mult, marea confuzie a pretinselor ”pensii speciale” și în cazul militarilor, care iau pensii de serviciu, din fondul Ministerului Apărării Naționale sau a Ministerului Afacerilor Interne, demonstrează superficialitate, rea credință, impostură, egoism, incompetență, pentru a nota acest tip de comportament aberant și plin de venin, din categoria ”să moară mama, dacă nu m-a făcut așa ca tine!”
Paradoxal, acest tip de discurs aparține liberalilor, cei care au reușit să pună gaz pe foc, mai ales când Avocatul Poporului le-a dat cu vergeaua peste degete, încercând astfel să le scoată de sub unghii mizeria râmări prin gunoaie, poate, poate, ar mai găsi ceva strălucitor.
Iată ce declară liderul de grup PNL Rușinică Florin Roman, acest neica nimeni a liberalilor, pentru ca rușinea să fie o certitudine:
„Luni vom demara procedurile de revocare din funcţie a doamnei Renate Weber, care s-a transformat în apărătorul pensiilor nesimţite! Avocatul Poporului şi-a depăşit atribuţiile constituţionale iniţiind un demers împotriva… poporului român, care doreşte tăierea pensiilor speciale şi respectarea principiului contributivităţii. (De unde știe nea Mandolină ce dorește poporul român și dacă are dreptate de un de știe liderul PNL până unde șine această dreptate?)
A invoca neconstituţionalitatea legii pe motiv de discriminare înseamnă cinism, în condiţiile în care cinci milioane de români primesc pensie după contribuţie. Renate Weber este apărătorul pensiilor speciale nesimţite, cum este cazul fostului comandant al Penitenciarului Colibaşi, care încasează o pensie specială de 75.000 lei. Probabil omul mănâncă cu 10 guri…”.
Premierul Ludovic Orban afirma, că le-a solicitat parlamentarilor liberali să investigheze posibilitatea de o demite pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.
„Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber, care nu se comportă ca Avocat al Poporului, pentru a numi în sfârşit un Avocat al Poporului care într-adevăr să acţioneze în conformitate cu Constituţia şi în interesul cetăţenilor români”, spunea Ludovic Orban. Ca și cum cei care iau pensii calculate legal după alte principii nu sunt și ei cetățeni români.
Dezbinarea este capra vecinului, când acesta este a lui Brânzoi, din ”Las Fierbinți”
ADI CRISTI