Cercetătorii de la Yerkes National Primate Research Center și Emory Vaccine Center (EVC) sunt primii care au demonstrat că un nou adjuvant, 3M-052, ajută la inducerea imunității de lungă durată împotriva HIV. Rezultatele studiului au fost publicate duminică în Science Immunology.

În acest studiu pre-clinic care a cuprins 90 de maimuțe rhesus, cercetătorii au arătat 3M-052, o nouă moleculă sintetică mică, care țintește un receptor specific (TLR 7/8), a indus cu succes celule plasmatice cu durată lungă de viață ale măduvei osoase (BM-LLPCs), specifice vaccinurilor, care sunt critice pentru imunitatea durabilă. Uimitor, BM-LLPC-uri induse de 3M-052 au observate în număr mare la mai bine de un an după vaccinare, scrie Medical Xpress.

Autorul principal, dr. Sudhir Pai Kasturi, profesor asistent la Departamentul de patologie și medicină de laborator și profesor asistent de cercetare la Yerkes și EVC, spune: „Știm că adjuvanții sunt suplimente critice pentru stimularea imunității care ajută la îmbunătățirea eficacitatea vaccinurilor. Până acum, însă, nu a fost clar ce clasă de adjuvanți poate promova imunitatea stabilă și de lungă durată în modelele de primate non-umane. Studiul nostru oferă aceste informații „.

Dr, Rafi Ahmed, coautor senior, director al Emory Vaccine Center, adaugă, „Cheia unui vaccin de succes este durabilitatea răspunsurilor imune. Anticorpii furnizează prima linie de apărare împotriva agenților patogeni, iar nivelurile de anticorpi sunt menținute prin generarea de celule plasmatice cu durată lungă de viață care se află în măduva osoasă. Studiul nostru identifică un adjuvant care este eficient în generarea unor astfel de celule. Această constatare are implicații pentru dezvoltarea vaccinurilor de succes împotriva HIV, virusului gripal și, mai ales, COVID-19.