Costel Alexe: Indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundaţiilor sau nivelul precipitaţiilor nu va ajunge la cel din 2010

Indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundaţiilor sau nivelul precipitaţiilor nu va ajunge la cel din 2010, cu atât mai puţin la cel din 2008, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

„Autorităţile statului român şi-au făcut foarte bine treaba, până în acest moment. În această perioadă monitorizată au fost emise către populaţie 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert. Important este să transmitem tuturor românilor că suntem pregătiţi să facem faţă şi cantităţilor de precipitaţii şi, mai ales, dacă vom avea probleme cu aceste viituri, indiferent de zona de care vorbim. După cum bine ştiţi, la finalul săptămânii şi luni am fost în judeţul Botoşani, la Stânca Costeşti, unde astăzi avem cel mai ridicat potenţial de a avea cantităţi însemnate provenite din Ucraina. Trebuie menţionat că, astăzi, în baraj avem 700 de milioane de mc şi suntem pregătiţi să mai primim 500 de milioane de mc. Indiferent cât de gravă ar fi situaţia în Ucraina, indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundaţiilor sau nivelul precipitaţiilor nu va ajunge la nivelul celor din 2010, cu atât mai puţin la nivelul celor din 2008. Astăzi, avem doar două localităţi care ar putea să prezinte risc – Maratca şi Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani. În ambele situaţii, deja atât colegii de la Apele Române, cât şi cei de la ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, n.r.) sunt în zonă, sunt pregătiţi şi, evident, că vom reuşi să facem faţă dacă va fi cazul”, a spus Alexe, după şedinţa de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi pentru stabilirea măsurilor de limitare a acestora.

Ministrul de resort a adăugat că, începând de sâmbătă dimineaţa, nivelul apelor din zonele afectate va scădea, iar frontul atmosferic se va deplasa către vestul ţării.

„Aş vrea să să mai spun că dacă vârful va fi vineri seara, de sâmbătă dimineaţă deja suntem pe scădere a nivelului apei şi foarte important de menţionat este faptul că, începând cu sâmbătă dimineaţa, nu vom mai avea precipitaţii în zona de nord a Moldovei, iar frontul atmosferic se va deplasa către vestul ţării. De asemenea, aş vrea să menţionez că, la nivel de ţară, indiferent de bazinul hidrografic de care vorbim, suntem pregătiţi şi cu saci, şi cu panouri, astfel încât să facem faţă. Trebuie menţionat că, în acest moment, avem trei Coduri roşii (de inundaţii, n.r.) – Buzău, Braşov şi Harghita – dar discutăm despre suprafeţe reduse din acest judeţe şi vorbim de afluenţii unor râuri care, în urma unor precipitaţii abundente de scurtă durată, pot să se reverse şi să producă inundaţii în anumite zone. Cert este că, astăzi, atât colegii din Ministerul de Interne, cei de la ISU, cei de la Apele Române din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, sunt pregătiţi să intervină şi vom face faţă oricărei situaţii”, a adăugat Costel Alexe.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă până vineri la miezul nopţii pe râul Prut.

Astfel, până vineri, la ora 00:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râul Prut – sector amonte de Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

Tot un Cod roşu de inundaţii este valabil miercuri, până la ora 23:00, în patru bazine hidrografice (Buzău – bazin amonte s.h. Sita Buzăului şi afluenţii aferenţi sectorului aval s.h. Sita Buzăului – amonte acumularea Siriu, Bâsca – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Chichirău – afluent al râului Buzău şi Şapte Izvoare – afluent al râului Bâsca Mare), din judeţele Braşov, Covasna şi Buzău.

În acelaşi timp, hidrologii au emis avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii ce vizează, în următoarele două zile, albiile râurilor: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte S.H. Drobeta Tr. Severin, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea. AGERPRES