ICR:”Platforma discuţiilor literare” pe youtube

„Platforma discuţiilor literare”, care reuneşte o serie de prelegeri online, susţinute de scriitori, critici literari şi editori, a fost lansată de Direcţia Centrul Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român, pe canalul YouTube.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis miercuri AGERPRES, printre personalităţile care au răspuns până acum invitaţiei Institutului se numără: Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache (pentru tema „Lista canonică a literaturii române”), Gabriel Chifu, Ioan Moldovan, Nicolae Prelipceanu (pentru tema „Biografia cărţilor noastre”), Angelo Mitchievici, Sorin Lavric, Cristian Pătrăşconiu (pentru tema „Tendinţe culturale europene”), Cornel Ungureanu, Ioan Holban, Vasile Spiridon (pentru tema „Valori literare româneşti de astăzi”) şi Lucian Vasiliu, Mihok Tamas, Vasile George Dâncu (pentru tema „Scriitori şi editori”).

Materialele video realizate în cadrul proiectului vor fi postate pe canalul YouTube până la finalul lunii august.

„Seria de conferinţe online reprezintă o şansă pentru iubitorii de literatură de a-i vedea şi de a-i asculta pe unii dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, de a înţelege şi de a conştientiza că literatura română a avut şi are scriitori valoroşi aşa cum ei există şi în literaturile mari. Acest proiect a apărut ca o soluţie în momentul în care libera circulaţie a fost restrânsă şi organizarea unor târguri de carte din acest an a fost amânată pentru anul 2021”, a declarat Andrei Novac, directorul Centrului Cărţii, citat în comunicat.

Miercuri, scriitorul, criticul literar şi eseistul Angelo Mitchievici a vorbit despre graniţele artificiale trasate în Europa de regimurile politice, despre curiozitatea europeanului – homo europaeus – de a cunoaşte alteritatea şi despre literatura est-europeană ca formă a libertăţii, pornind de la afirmaţia lui Mircea Cărtărescu – „Europa are forma creierului meu”, mai informează ICR. AGERPRES