FOTOGRAFII DE ORACOL

Din relansare în relansare riscăm să ajungem întinși pe pământ, așa cum se mai întind victimele rămase în amintirea supraviețuitorilor. Sunt momente spectaculoase, pe care nu le ținem minte, așa cum mai ține minte confruntările armate, războaiele, de regulă cele mondiale, fără însă a fi tot așa de darnici cu memoria victimelor produse de pandemiile timpului, chiar dacă acestea sunt de două ori mai mari decât morții din cea de-a doua conflagrație mondială, de exemplu. Astfel, gripa spaniolă a ucis 50 de milioane de semeni, în timp ce, în al doilea război mondial, au murit 20 de milioane de oameni!

Specialiștii susțin că noul coronavirus Covid-19 are caracteristici similare cu acel virus care a provocat în 1918, după primul război  mondial, gripa ce avea să rămână în istorie sub denumirea de gripă spaniolă.

Pe fondul acestui  puternic dezechilibru emoţional, dar și material, atâta timp cât pandemia lovește puternic în piața muncii, unde șomajul pe luna mai 2020 înregistrează una dintre cele mai mari rate de 5.2%. De exemplu, industria care ne-a menținut în topul European în ultimii ani se află într-un periculos picaj. 60.000 de angajați din industria auto sunt în șomaj. Uzinele Dacia produce 1250 de autoturisme pe zi față de 1400 de autoturisme pe zi, cât se producea înainte de pandemie. Piața auto în România este pe punctul de a scădea cu 30% față de 2019.

Pe fondul acestui regres economic  apar 160 de pagini cu obiective ce trebuie abordate și finalizate în mai pun de 120 de luni. Astfel este îmbrăcat și definit unul dintre cele mai ambițioase proiecte, în care au fost însumate toate cerințele și nevoile țării, de această data însumând 20 de obiective de importanță națională, lipsite de accentele ”pomenilor electorale”, păstrându-ne exclusiv în zona investițiilor majore pentru igiena economiei naționale.

100 de miliarde de euro, în zece ani. De atâți bani vom avea nevoie pentru această relansare a economiei. Chiar dacă, în cele din urmă, se va miza pe holograma fondurilor europene, fonduri care există, le vedem, dar nu putem să punem mâna pe ele, pentru o exprimare mai pașnică și mai realistă această finanțare va fi trecută pe umerii Bugetului de Stat.

Accentul grav pus pe investiții este forte important. Datorită lui avem cel puțin aparența unei respiraţii conștiente, care ne pune în situația de a ține cont nu numai de mâna întinsă, cât mai ales de nevoia reală a celui care depinde de acest pas, trecut în master planul afacerii ca fiind ”următorul pas”.

Acest document este mai mult un  program elaborat la nivel prezidențial, decât o asumare guvernamentală, a cărui grad de operativitate să fie și garanția transpunerii lui în practică.  Acest document ar trebui epurat de lupta politică și lăsat să fie explicat și aplicat de specialiști. Ar trebui să ne învățăm să ascultăm părerea specialiștilor, așa cum au încercat epidemiologii, de exemplu, să ne dicteze regulile de comportament pe timpul pandemiei cu noul coronavirus.

Klaus Werner Iohannis vrea el să ia tot caimacul de pe oală, insistând să fie moțul care contează, cel care inițiază, cel care garantează, cel care este, la urma urmei, Președintele României. El a prezentat perspectiva care a stat la baza acestui plan de relansare economică.

”Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi, alături de dumneavoastră, la acest moment de importanță majoră pentru România de mâine.
Cu toții traversăm o perioadă deosebit de dificilă, cu restricții și constrângeri, ale căror efecte le-am resimțit din plin în plan sanitar, social, dar, din păcate, și economic.
Chiar dacă avem de gestionat în continuare provocările actualei crize sanitare, trebuie, în egală măsură, să pregătim cele mai potrivite instrumente economice pentru a merge mai departe, cu hotărâre și optimism, pentru a face posibilă dezvoltarea României.
Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități, să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să identificăm cele mai bune soluții.”

Președintele a precizat că ne confruntăm cu ”cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, moment care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice și sanitare suficiente pentru o reacție urgentă în fața unei crize.”

”Prin implicarea maximă din partea autorităților s-a reușit gestionarea unei situații foarte complicate și în permanentă evoluție, care a necesitat o continuă reajustare a măsurilor.
De aceeași seriozitate și implicare avem nevoie și în continuare, pentru că, de acum înainte, eforturile trebuie canalizate cu și mai mare forță spre identificarea oportunităților care să genereze dezvoltare pe termen mediu, dar și pe mediu lung. În contextul socio-economic actual, tot mai complex în plan regional și global pe fondul crizei COVID-19, trebuie să ne adaptăm la noile condiții, să devenim mai competitivi și mai flexibili.”, a mai spus Iohannis.

”Așa cum știți, m-am implicat direct, împreună cu Premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților.
Am susținut, de la bun început, necesitatea unei abordări proactive, care să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile românești.
Această abordare presupune un nou model de dezvoltare economică, bazat pe măsuri adaptate noii economii, un model economic axat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată.
În toamna anului trecut, am propus o nouă viziune economică, România prosperității și a competitivității, România creșterii sustenabile, prin investiții, exporturi, inovare și spirit antreprenorial. Românii au arătat clar că își doresc o dezvoltare sănătoasă și durabilă, care să ofere speranță și predictibilitate pentru mediul antreprenorial și să ducă la creșterea reală a nivelului de trai.”

Din nou am intrat în logica planurilor de salvare națională, dar și a promisiunilor pe care o campanie electorală le găzduiește, atât cât aceasta este de interes, este luată în seamă, cu fotografii de oracol ocupând toate planurile, de la cel general la goss planul personal.

ADI CRISTI