Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021

Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021, pentru a ajunge la 1,66% din PIB, mai aproape de obiectivul de 2% prevăzut de NATO, a indicat luni ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, citat de MTI.

În bugetul central, aprobat vineri de parlamentul ungar, este alocată suma de 778 miliarde de forinţi (2,2 miliarde de euro) în scopuri de apărare pentru anul 2021, cu 162 miliarde de forinţi mai mult decât pentru anul curent, a precizat Tibor Benko pentru postul public de ştiri M1.

Din acest total, 25%-30% vor fi cheltuiţi pentru modernizare, a menţionat el.

Vor continua în paralel achiziţiile pentru dotarea forţelor, iar în scurt timp Ungaria va primi un prim lot de tancuri de luptă Leopard, a spus ministrul.

Un prim lot de 12 tancuri Leopard 2 A4HU urmează să sosească în această vară la baza aeriană de la Tata (nordul Ungariei). Tancurile, produse de compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW), au fost luate în leasing pentru antrenament până la sosirea unui nou lot de tancuri avansate de tip A7, în 2023, a precizat pentru Magyar Nemzet comandantul unităţii de blindate de la Tata, Gabor Lorincz.

Tanchiştii vor începe să se antreneze în septembrie în Austria şi vor continua antrenamentele în Germania şi Ungaria, a adăugat acesta.

Tancurile Leopard fac parte din programul de dezvoltare militară al Ungariei numit Zrinyi 2026, a mai explicat Lorincz. AGERPRES