Reprezentanții Federaţiei Solidaritatea Sanitară participă la ședința Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Sănătății.

Sindicaliştii solicită modificarea legislaţiei cu câteva prevederi, respectiv declararea COVID-19 ca boală profesională pentru salariații din sănătate, introducerea procedurilor de protecție a salariaților aflați la nivelul maxim al riscului de deces din cauza COVID-19 şi stabilirea rolului specific al Comitetelor de sănătate și securitate în muncă din cadrul unităților sanitare în lupta împotriva infectării salariaților cu SARS-CoV-2.

De asemenea, reprezentanții Solidarității Sanitare au solicit introducerea pe ordinea de zi a problemei declarării epidemiei de către Ministerul Sănătății, raportat la drepturile salariaților la sporul de combatere a epidemiei.

“Suntem într-o situație de epidemie constată/declarată printr-o serie întreagă de acte normative, inclusiv ordine ale Ministrului Sănătății”, au anunţat reprezentanţii Federaţiei

De asemenea, ei solicită soluționarea cererilor de negociere a anexelor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate, “având în vedere faptul că ele vizează inclusiv aspecte esențiale privind protecția muncii”.

O altă solicitare este reducere a timpului de lucru la 6 ore/zi, pentru salariații implicați în tratamentul pacienților COVID-19 și suspecți/care poartă echipament de protecţie specific acestei pandemii.

Sindicaliştii mai solicită instituirea unei strategii naționale de testare a salariaților în privința infecției cu SARS-CoV-2.