Externe

Australia îşi suspendă acordul de extrădare cu Hong Kongul

Australia a anunţat joi că îşi suspendă acordul de extrădare cu Hong Kongul, ca răspuns la noua lege cu privire la securitatea naţională impusă de China în acest teritoriu, informează AFP, dpa şi Reuters.

Premierul australian Scott Morrison a explicat presei la Canberra că decizia în acest sens a fost luată întrucât noua lege a securităţii naţionale „constituie o schimbare fundamentală de circumstanţe” în ce priveşte acordul în cauză.

În acelaşi timp, Australia a hotărât prelungirea cu cinci ani a vizelor pentru circa 10.000 de hongkonghezi care trăiesc pe teritoriul ei, iar cetăţenii din Hong Kong aflaţi în Australia cu vize de student sau de muncă vor avea posibilitatea de a obţine drept de şedere permanentă, a precizat Morrison.

Totodată, Canberra şi-a actualizat recomandările privind deplasările în Hong Kong, avertizând că noua legislaţie „poate fi interpretată” şi permite „deportarea sau transferarea unei persoane în China continentală pentru a fi supusă urmăririi judiciare”.

„Aţi putea fi expuşi riscului de detenţie din motive vag definite de securitate naţională. Aţi putea încălca legea în mod neintenţionat”, a atenţionat Canberra.

Noua evoluţie survine într-un context de creştere a tensiunilor în relaţiile Australiei cu China, principalul său partener economic. Australia a acuzat China de atacuri cibernetice, mai ales după ce Canberra a cerut o anchetă independentă asupra originilor şi gestionării pandemiei cu coronavirusul de tip nou. La rândul ei, China a acuzat Australia de spionaj şi şi-a avertizat studenţii şi turiştii să evite această ţară, din motive de „rasism”. Beijingul a impus de asemenea sancţiuni comerciale asupra unor bunuri australiene, iar luna trecută a condamnat la moarte un cetăţean australian acuzat de trafic de droguri.

Legea privind securitatea naţională, impusă la 30 iunie de regimul chinez şi criticată în Occident, constituie schimbarea cea mai radicală pentru Hong Kong de la revenirea acestui teritoriu la China, în 1997, după ce timp de 99 de ani a fost concesiune britanică. Între altele, conform noii legi, sunt considerate ilegale unele opinii politice precum sprijinul independenţei sau acordarea unei autonomii superioare Hong Kongului.

Săptămâna trecută, şi Canada a anunţat suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong. AGERPRES

Related Articles

Back to top button