Municipiul Iaşi începe activităţile în cadrul programului 100 Intelligent Cities Chalenge

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi anunţă începerea activităților prevăzute în cadrul programului 100 Intelligent Cities Challenge (ICC), succesorul programului Digital Cities Challenge, ambele lansate de Comisia Europeană. Municipiul Iași a devenit membru al ICC pe 23 iunie. Concret, orașele ICC vor primi îndrumare și asistență personalizate și de înaltă calitate, acces la rețelele de consultanță și de la orașele partenere (europene, dar nu numai) și instrumentele necesare pentru a atinge obiectivele prioritare și adoptarea tehnologiilor avansate. Astfel, joi, 16 iulie, reprezentanții municipalității ieșene vor participa la o ședință online cu echipa ICC pentru a li prezenta metodologia programului și pentru a fi instruiți cu privire la următoarele aspecte:

  • Conceptul acordurilor ecologice locale, ca modalitate de punere în practică a Acordului Verde European la nivel local.
  • Agenda Europeană a Competențelor și oportunitățile pentru orașe.
  • Beneficiile creării unei piețe de soluții tehnologice pentru orașe.

„Lansarea ICC (care va avea loc în mod oficial în cursul lunii septembrie) coincide cu inițiativele politice importante ale Comisiei Europene, cum ar fi Acordul Verde European și Agenda Europeană pentru Competențe, care impulsionează o schimbare de paradigmă în susținerea tranzițiilor ecologice, digitale și a competențelor și pentru a facilita recuperarea din criza COVID -19. Orașele, nucleul creșterii pentru Europa, joacă un rol esențial în acest nou cadru politic. În același timp, ICC poate ajuta orașele să își urmeze propria cale de tranziție, oferind expertiză la nivel înalt, inspirație din bune practici și învățare prin interacțiunea cu alte orașe”, se arată într-o informare a ICC. Municipiul Iași a câștigat în decembrie 2017 competiția Digital Cities Challenge, prin care Comisia Europeană a oferit suport pentru realizarea propriei Strategii de Transformare Digitală. În iunie 2019, această strategie a fost finalizată. La începutul acestui an, Municipiul Iași a câștigat competiția Digital Cities Challenge și a semnat Declarația de cooperare privind transformarea digitală și creșterea orașelor inteligente. De asemenea, Municipiul Iași deține președinția Rețelei Open and Agile Smart Cities România.