Noul premier francez Jean Castex va redeschide dialogul cu partenerii sociali

Noul premier francez Jean Castex a anunţat miercuri că va redeschide dialogul cu partenerii sociali şi cu parlamentul cu privire la controversata reformă a sistemului de pensii promovată de preşedintele Emmanuel Macron, notează dpa.

În faţa membrilor Adunării Naţionale, unde şi-a prezentat declaraţia de politică generală, Castex a spus că actuala criză cauzată de noul coronavirus încurajează guvernul său ”mai mult ca oricând” să pună în practică ”un sistem mai corect şi mai echitabil” care să înlocuiască multiplele scheme de pensii din Franţa cu o schemă naţională.

Şeful guvernului francez a afirmat că în principiu reforma sistemului de pensii va fi separată de consideraţiile financiare care l-au determinat pe predecesorul său, Edouard Philippe, să aibă în vedere şi creşterea vârstei de pensionare.

Pe de altă parte, Jean Castex a subliniat că secularismul este o ”valoare esenţială” a statului şi ”vârful de lance a coeziunii sociale”, subliniind că va fi intransigent în apărarea secularismului şi că va combate ”islamismul radical în toate formele sale”.

El a anunţat că după pauza de vară va fi introdus un proiect de lege contra separatismului şi a promis mai mult sprijin pentru poliţie şi un răspuns ferm la infracţionalitate şi la violenţele din timpul protestelor.

Propunerea lui Macron privind o schemă naţională unică de pensii a condus la proteste masive din partea sindicatelor, care se tem că membrii lor din schemele profesionale vor avea de pierdut.

Proiectul de reformă a pensiilor a fost votat de către deputaţii francezi în martie, dar preşedintele Emmanuel Macron a suspendat iniţiativa atunci când Franţa a fost cuprinsă de criza cauzată de COVID-19. AGERPRES