Compania suedeză Enzymatica anunță astăzi rezultatele preliminare ale unui studiu in vitro care arată capacitatea spray-ului de gură ColdZyme® de a dezactiva SARS-CoV-2. Studiul a demonstrat că sprayul dezactivează coronavirusul SARS-CoV-2 cu 98,3% (1,76 log10). Rezultatele indică faptul că sprayul poate oferi o barieră de protecție împotriva virusurilor nocive, cum ar fi SARS-CoV-2, prin dezactivarea virusului local în cavitatea bucală.

Dispozitivul medical ColdZyme este un spray bucal care formează o barieră în cavitatea bucală împotriva virusurilor comune de gripă. Soluția de barieră a dispozitivului este compusă în principal din glicerol și trypsină de cod Atlantic. Scopul prezentului studiu a fost de a determina capacitatea sprayului de a dezactiva SARS-CoV-2. Un test de suspendare a eficacității virucide a fost efectuat utilizând sprayul împotriva SARS-CoV-2. Acesta a dezactivat SARS-CoV-2 cu 98,3% (1,76 log10) în 20 de minute. Mai mult, nu a fost detectată citotoxicitate pentru ColdZyme la vreo diluție testată. Studiul a fost realizat de compania americană Microbac Laboratories Inc – un laborator independent, acreditat și certificat.

Studiul in vitro s-a bazat pe o metodologie standardizată și validată, adică ASTM Metoda de testare internațională desemnată E1052 „Metodă de testare standard pentru evaluarea activității microbicidelor împotriva virușilor în suspensie”.

Rezultatele anterioare in vitro realizate cu aceeași metodă au arătat că sprayul este eficient împotriva unui alt coronavirus, HCoV-229E, una dintre cauzele răcelii obișnuite, iar în comparație cu SARS-CoV-2 aparține unui alt subgrup din familia corona. Rezultatele agregate indică faptul că sprayul poate fi eficient împotriva unei varietăți de coronavirusuri.

„Chiar dacă rezultatele actuale in vitro nu pot fi traduse direct în eficacitate clinică, este foarte interesant faptul că ColdZyme este capabil să dezactiveze eficient SARS-CoV-2 in vitro, deoarece constituie o dovadă de principiu care poate fi adusă mai departe în clinică. Studii. Astfel, rezultatele indică faptul că ColdZyme poate oferi o barieră de protecție împotriva SARS-CoV-2 „, spune Claus Egstrand, directorul operațional al Enzymatica.