MEC: Opt candidaţi la examenul naţional de definitivare în învăţământ au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă

Ministerul Educaţiei informează că opt candidaţi la examenul naţional de definitivare în învăţământ, desfăşurat miercuri, au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă.

Miercuri s-a desfăşurat proba scrisă din cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea 2020.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, dintre cei 6.776 de candidaţi cu drept de participare la proba scrisă, au fost prezenţi 6.480 de candidaţi.

Din cauza unor tentative de fraudă, au fost eliminaţi opt candidaţi.

Au absentat 296 de candidaţi.

MEC precizează că nu s-au înregistrat cazuri de candidaţi cu temperatura de peste 37,3 grade Celsius.

Conform metodologiei de concurs, care permite acest lucru, 433 de candidaţi au decis să se retragă din motive personale, arată MEC.

În total, au fost transmise spre centrele de evaluare 6.039 de teze.

Primele rezultate vor fi comunicate în data de 29 iulie în centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afişarea rezultatelor, şi pe 30 iulie, până la ora 12,00.

Rezultatele finale se afişează în centrele de examen şi pe site-ul menţionat în data de 4 august.

Subiectele şi baremele de corectare au fost publicate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 16,00, informează Ministerul Educaţiei. De asemenea, acestea au fost afişate şi la avizierele centrelor de examen.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice. AGERPRES