Gabriela Firea:Guvernul poate găsi soluţii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat marţi că Guvernul poate găsi soluţii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii şi le-a transmis liberalilor să nu caute, de asemenea, o ‘eschivă’ pentru majorarea pensiilor.

„Protestăm faţă de blocarea dublării alocaţiilor copiilor (…). Consider că e o necesitate să dublăm alocaţiile tuturor copiilor, iar Guvernul nu are nicio scuză că nu găseşte sursa de finanţare (…). Oricum, suma nu e atât de mare (…) comparativ cu alocaţiile din Europa”, a spus Firea la sediul central al PSD.

Ea a subliniat că legea publicată în Monitorul Oficial care prevede că alocaţiile copiilor din România vor fi dublate trebuie să fie aplicată.

„În loc de dublarea alocaţiilor pentru toţi copiii din România, am ascultat declaraţii din partea Guvernului, şi anume că alocaţiile pentru copii vor fi majorate doar cu 15%. Considerăm că este o lipsă de respect faţă de copiii din România, o lipsă de respect faţă de familiile din România şi că acei 23 de lei în plus la alocaţie nu acoperă de fapt nici măcar scumpirile la fructe şi legume care au avut loc în această perioadă de pandemie (…) Parlamentarii noştri au votat pentru dublarea alocaţiilor, nu putem fi de acord cu acordarea unui procent de 15%, pentru că înseamnă de fapt o tăiere cu 85% (…) nu avem cum să aprobăm această ordonanţă, în cazul în care se va materializa şi va fi trimisă spre Parlament”, a mai declarat Firea.

În opinia sa, este vorba despre prioritizarea cheltuielilor.

„Ni se spune de fiecare dată că nu sunt bani (…) Eu cred că e vorba despre prioritizarea cheltuielilor. (…) Din moment ce actualul Executiv a găsit bani pentru a reduce taxe şi impozite, pentru industria energetică, de asemenea, pentru industria asigurărilor, de asemenea, s-au făcut despăgubiri anticipate de la ANRP pentru unii clienţi politici, s-au făcut achiziţii de măşti şi materiale sanitare de la Unifarm la preţuri foarte mari (…), eu sunt convinsă că, la o mai atentă analiză, (…) se va găsi şi suma necesară pentru dublarea alocaţiilor tuturor copiilor din România”, a spus Firea.

Ea a subliniat că PSD va protesta dacă Guvernul va veni cu o ‘eschivă’ şi referitor la creşterea punctului de pensie.

„Vom protesta ferm în cazul în care Guvernul va veni iar cu o eschivă ca şi acum, în cazul alocaţiilor, să spună că vor mări doar cu 10, cu 15 şi aşa mai departe la sută şi nu cu cât trebuie (…) Vom sprijini în Parlament să se ţină de cuvânt, aşa cum e normal şi să crească punctul de pensie, să nu vină din nou cu explicaţii absurde”, a susţinut Firea.

Decizia cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii este în avizare şi va fi comunicată cât mai curând în şedinţă de guvern, a anunţat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, care a adăugat că această creştere va avea loc etapizat, pentru a nu pune în acest moment stabilitatea financiară în pericol. În privinţa majorării pensiilor, premierul Ludovic Orban a afirmat că trebuie să se finalizeze raportul pe primul semestru privind starea economiei şi starea bugetului. AGERPRES