PTIU, SATANA!

Începe bulibășeala. Bâlbâiala letală. O combinație sinistră între pandemie și electorală. Un fel de a da apă la moară și flacără la paie. Guvernul Orban se află în centrul acestui exces de putere, în urma căruia sau în fața căruia va rămâne singur. El cu puterea, el cu acea stare de vid ce provoacă în imediata sa apropiere un gol de aer, ceea ce poate să justifice prăbuşirea în necunoscut, în prăpastia fără margini. Despre căderea aceasta au vorbit fără sfârșit o întreagă pleiadă a cârtitorilor, o șleahtă la fel de numeroasă a celor care propovăduiesc dezastrul. Suntem sortiți acestui gen de ocupare străină, când forțele dușmane sunt de fapt forțele care ne locuise, forțele care ne cuceresc o dată cu orgoliile rănite, în spatele cărora crește ca din nimic o alternativă a ceea ce suntem și, mai ales, a ceea ce vom fi.
În timp ce lupta cu noul coronavirus a atins limitele zădărniciei, a efortului în gol, declanșarea alegerilor electorale, într-o asemenea conjunctură, ne plasează în zona inconștienței. Vrem și noi să ne facem că nu sesizăm această plimbare prin țara scufundată într-o mare de petrol, cu făclia aprinsă, încercând să găsim dopul care, ridicat fiind, ne-ar elibera din acest inflamabil destin.
Suntem parcă ai nimănui. Nimic din ceea ce ne-ar face să ne recunoaștem nu ne mai iese în cale. Vrem să ne vindecăm de Covid-19, în timp ce singuri ne aruncăm în groapa majorelor infestări, atunci când credem că am votat pentru un trai mai bun, așa cum suntem noi obișnuiți să credem ori de câte ori ieșim în fața alegătorilor.
Astăzi se dă startul campaniei electorale atipice, greu de imaginat în desfășurarea ei, chiar dacă putem vorbi despre precizie, termene exacte, după cum urmează în cele dictate ca temă pentru acasă de Autoritatea Electorală Permanentă.
”Începând de poimâine, 29, începe perioada electorală, toate partidele care doresc să se înscrie în competiţie, cât şi candidaţii independenţi îşi pot înregistra mandatarii financiari, deschide şi declara conturile la Autoritatea Electorală Permanentă. În data de 8 vor fi constituite şi birourile de circumscripţie la nivelul localităţilor, (…) din data de 7 vor putea fi depuse candidaturi la birourile de circumscripţie, astfel încât să ne asigurăm că toate lucrurile vor funcţiona în condiţii normale. Nu putem spune chiar în condiţii normale, pentru că încă suntem în condiţii de pandemie, de stare de alertă”, a spus Mituleţu-Buică, la o dezbatere publică organizată de AEP, în sistem de videoconferinţă, pe tema finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale.
El a amintit că sunt carantinate mai multe localităţi. „Din fericire, până la acest moment, toate localităţile carantinate ar trebui să iasă din carantină în cele 14 zile, (…) fix înainte de a se constitui birourile de circumscripţie pe data de 7, adică nu ar trebui să fie probleme cu organizarea procesului electoral în acele circumscripţii electorale unde e declarată starea de carantină locală”, a adăugat şeful AEP.
Autoritatea Electorală a transmis principalele repere calendaristice ale perioadei electorale aferente alegerilor locale sunt următoarele: 2 august – constituirea Biroului Electoral Central;
7 – 11 august – perioada de înregistrare a alianţelor electorale; 7 – 18 august – perioada de depunere a candidaturilor; 8 august – constituirea birourilor electorale de circumscripţie; 24 august – rămânerea definitivă a candidaturilor; 22 septembrie – tipărirea buletinelor de vot, desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, prin tragere la sorţi computerizată; 26 septembrie, ora 7,00 – încheierea campaniei electorale; 27 septembrie, ora 7,00 – începerea votării; 27 septembrie, ora 21,00 – încheierea votării”.
Pe tot acest parcur Guvernul Orban va trebui să-și ofere rolul pacientului dar și al medicului.
Va trebui să se lupte cu Covid-19 într-un efort necesar aducerii la același numitor a tuturor românilor, dar și cu PSD, partidul care i-a ameninţat dintotdeauna rolul politic de conducător și pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu sau a celor care s-au recomandat a fi trimișii Acestuia pe Pământ l-au învins într-un prim atac, evident, sub centură.
Alegerile locale se desfășoară pe o infrastructură care ar putea să avantajeze partidele care au cei mai mulți primari în funcție. Cu greu se mai poate miza astăzi cu virusul pândind după ușă pe construcția unei noi forte politice, atâta timp cât toți cei care s-au prezentat a fi noutatea necesară nu au făcut decât să dezamăgească într-o penibilă prestație, mai mult golănească decât civilizată, pentru a nu avea pretenția prestației academice. USR a eșuat lamentabil, rămânând partidul care poate să scoată din case acel segment de populație tânăr, lipsit de experienţa bătăliilor, gata oricând să o ia la fugă, dar nu pentru a trăda (neștiind încă ce-i aia trădare), cât mai ales pentru a se ascunde în spatele sperieturii trase, evident cu necesarul scuipat în sân: ”Ptiu, Satana!
ADI CRISTI