Guvernul olandez a declarat că nu va sfătui publicul să poarte măști pentru a încetini răspândirea coronavirusului, afirmând că eficacitatea lor nu a fost dovedită, relatează Reuters.

Decizia a fost anunțată de ministrul pentru Îngrijiri Medicale, Tamara van Ark, după o revizuire a Institutului Național pentru Sănătate (RIVM).

În schimb, guvernul va căuta mai bine respectarea regulilor de distanțare socială după o creștere a cazurilor de coronavirus din țară săptămâna aceasta, a declarat Van Ark în cadrul unei conferințe de presă de la Haga.

„Întrucât din perspectivă medicală nu există o eficiență dovedită a măștilor, Cabinetul a decis că nu va exista nicio obligație națională de a purta măști non-medicale”, a spus Van Ark.

Decizia limitează tendința, deoarece multe țări europene au făcut ca măștile să devină obligatorii în magazine sau în zone aglomerate în aer liber.

Șeful RIVM, Jaap van Dissel, a declarat că organizația era conștientă de studii care arată că măștile ajută la încetinirea răspândirii bolii, dar nu era convins că vor ajuta în timpul focarului actual de coronavirus din Olanda.

El a susținut că purtarea de măști în mod incorect, împreună cu respectarea mai slabă a regulilor de distanțare socială, ar putea crește riscul de transmitere a bolii.

„Deci, credem că dacă veți folosi măști (într-un cadru public) … atunci trebuie să vă pregătiți bine”, a spus el.

În prezent, masca este necesară numai pentru transportul public în Olanda și în aeroporturi.

Decizia a urmat unei întâlniri a oficialilor din domeniul sănătății și a guvernului, după ce noile cazuri de coronavirus din țară s-au ridicat la 1.329 în ultima săptămână, cu o creștere de peste o treime.

Cazurile olandeze au crescut constant de la 1 iulie, când Guvernul a anunțat o relaxare a măsurilor pentru a include restaurante și adunări publice dacă oamenii întrețin o distanță fizică de 1,5 metri. Sursa: sanatatea.tv